Вступне слово - Ківалов, С. В.; Ківалов, Сергій Васильович; Kivalov, Sergiy; Kivalov, S. V. (Одеса : НУ «ОЮА», 2026)
У вступному слові окреслено сучасні тенденції розвитку криміналістики в умовах цифрової трансформації суспільства, поширення технологій штучного інтелекту та зростання глобальних безпекових викликів. Наголошено на необхідності переосмислення ролі криміналістики як міждисциплінарної галузі знань, що інтегрує правові, судово-експертні, інформаційно-технологічні та аналітичні підходи для забезпечення ефективного кримінального судочинства. Особливу увагу приділено проблемам використання цифрових доказів, документування воєнних злочинів, протидії кіберзлочинності, застосування технологій штучного інтелекту та міжнародної співпраці у сфері криміналістики. Підкреслено значення міжнародного наукового діалогу для вироблення сучасних підходів до розслідування злочинів і розвитку криміналістичної науки в умовах цифрової епохи.
Ківалов С. Вступне слово. Криміналістика майбутнього: цифрові інновації, штучний інтелект, глобальні виклики та загрози : збірник матеріалів міжнар. наук.–практ. конф. (м. Одеса, 5 черв. 2026 р.)=Criminalistics of the Future: Digital Innovations, Artificial Intelligence, Global Challenges and Threats: Proceedings of the International Scientific and Practical Conference (Odesa, 5 June 2026) / заг. ред. С. Ківалова, М. Аракеляна. Одеса : НУ «ОЮА», 2026. С. 36-37. URL: https://doi.org/10.32837/11300.33643
Keywords: криміналістика; цифрові інновації; вступне слово; criminalistics; digital innovations; opening remarks; цифровізація; цифрові докази; штучний інтелект; судова експертиз; кіберзлочинність; воєнні злочини; кримінальне судочинство; міжнародне співробітництво; цифрова трансформація правосуддя; digital transformation; digital evidence; artificial intelligence; forensic science; cybercrime; war crimes; criminal justice; international cooperation; digital justice; war crimes investigation