Аналіз показників змагальної діяльності висококваліфікованих дзюдоїсток легких вагових категорій - Чертов, Іван Іванович; Чертов, І. І.; Чертов, Иван Иванович; Chertov, Ivan I.; Бойченко, Наталя Валентинівна; Бойченко, Н. В.; Бойченко, Наталья Валентиновна; Boychenko, Natalia V.; Пирог, Юрій Анатолійович; Пирог, Ю. А.; Пирог, Юрий Анатольевич; Pyroh, Yurii А.; et al. (м. Харків, 2020)
Мета: здійснити аналіз показників змагальної діяльності висококваліфікованих дзюдоїсток легких вагових категорій. Матеріал і методи. Під час роботи для вирішення поставлених завдань застосовувалися наступні методи дослідження: аналіз і узагальнення науково-методичної літератури; хронометрування; аналіз протоколів і відеозаписів фінальних сутичок висококваліфікованих дзюдоїсток; методи математичної статистики. Було проаналізовано 24 фінальні сутички дзюдоїсток вагових категорій 48 кг (12 сутичок) та 52 кг (12 сутичок) під час проведення Paris Grand Slam 2020, Dusseldorf Grand Slam 2020, Osaka Grand Slam 2019, Abu Dhabi Grand Slam 2019. Результати: у медальному заліку спортсменок легких вагових категорій лідерами є такі країни як Японія, Франція, Україна, Косово. Явним лідером виявилась Японія, яка має в своєму арсеналі 10 медалей: дві золотих, три срібла та п’ять бронзових. Аналіз технічних дій висококваліфікованих дзюдоїсток легких вагових категорій дозволив виявити загальну кількість дій та їх результативність. Так, в ваговій категорії до 48 кг спортсменки виконали 94 технічні дії, серед яких 76 (81 %) в стійці та 18 (19 %) в положенні партер та лежачи. Результативними виявились 11 з 76 технічних дій в стійці та 4 з 18 в положенні партер та лежачи. У ваговій категорії до 52 кг виконано рівно 100 технічних дій, серед яких 85 (85 %) в стійці і 15 (15 %) в положенні партер та лежачи. Результативними виявились 9 з 85 технічних дій в стійці та 2 з 15 в положенні партер та лежачи. Проаналізовано основні технічні дії, які найчастіше застосовуються спортсменками. У спортсменок вагової категорії до 48 кг це: кидок через спину з колін (24 %), зачіп зсередини під різнойменну ногу (17 %), зачіп зовні під однойменну ногу (11 %), передня підніжка (10 %), переверти (50 %), утримання (33 %). У вагової категорії до 52 кг найбільш часто виконували такі технічні дії: кидок через спину з колін (21 %), підхват під одну ногу (20 %), зачіп зовні під однойменну ногу (11 %), зачіп зсередини під різнойменну ногу (10 %), переверти (67 %), утримання (27 %). Висновки. Підтверджено, що явним лідером в легких вагових категоріях серед жінок є Японія. Аналіз загальної кількість технічних дій спортсменок та їх результативності підтверджують статистику, що в дзюдо боротьба в основному відбувається в положенні стійка. Спортсменками двох вагових категорій найбільше застосовувались такі технічні дії в: кидок через спину з колін, зачіп зовні під однойменну ногу, зачіп зсередини під різнойменну ногу, переверти, утримання.

Цель: провести анализ показателей соревновательной деятельности высококвалифицированных дзюдоисток легких весовых категорий. Материал и методы. Во время работы для решения поставленных задач применялись следующие методы исследования: анализ и обобщение научно-методической литературы; хронометрирование; анализ протоколов и видеозаписей финальных схваток высококвалифицированных дзюдоисток; методы математической статистики. Было проанализировано 24 финальные схватки дзюдоисток весовых категорий 48 кг (12 схваток) и 52 кг (12 схваток) во время проведения Paris Grand Slam 2020, Dusseldorf Grand Slam 2020, Osaka Grand Slam 2019, Abu Dhabi Grand Slam 2019. Результаты: в медальном зачете спортсменок легких весовых категорий лидерами являются такие страны как Япония, Франция, Украина, Косово. Явным лидером оказалась Япония, которая имеет в своем арсенале 10 медалей: две золотых, три серебра и пять бронзовых. Анализ технических действий высококвалифицированных дзюдоисток легких весовых категорий позволил выявить общее количество действий и их результативность. Так, в весовой категории до 48 кг спортсменки выполнили 94 технических действий, среди которых 76 (81 %) в стойке и 18 (19%) в положении партер и лежа. Результативными оказались 11 из 76 технических действий в стойке и 4 из 18 в положении партер и лежа. В весовой категории до 52 кг выполнен ровно 100 технических действий, среди которых 85 (85 %) в стойке и 15 (15 %) в положении партер и лежа. Результативными оказались 9 из 85 технических действий в стойке и 2 из 15 в положении партер и лежа. Проанализированы основные технические действия, которые чаще всего применяются спортсменками. У спортсменок весовой категории до 48 кг это: бросок через спину с колен (24 %), зацеп изнутри под разноименную ногу (17 %), зацеп снаружи под одноименную ногу (11 %), передняя подножка (10 %), перевороты (50 % ), удержания (33 %). В весовой категории до 52 кг наиболее часто выполняли такие технические действия: бросок через спину с колен (21 %), подхват под одну ногу (20 %), зацеп снаружи под одноименную ногу (11 %), зацеп изнутри под разноименную ногу (10 %), перевороты (67 %), удержания (27 %). Выводы. Подтверждено, что явным лидером в легких весовых категориях среди женщин является Япония. Анализ общего количество технических действий спортсменок и их результативности подтверждают статистику, в дзюдо борьба в основном происходит в положении стойка. Спортсменками двух весовых категорий больше применялись такие технические действия как: бросок через спину с колен, зацеп снаружи под одноименную ногу, зацеп изнутри под разноименную ногу, перевороты, удержания.

Purpose: to analyze the indicators of competitive activity of highly qualified judokas of light weight categories. Material and methods. During work, the following research methods were used to solve the assigned tasks: analysis and generalization of scientific and methodological literature; timekeeping; analysis of protocols and videos of the final fights of highly qualified judokas; methods of mathematical statistics. We analyzed 24 final bouts of judo wrestlers in the 48 kg (12 duel) and 52 kg (12 duel) weight categories during the Paris Grand Slam 2020, Dusseldorf Grand Slam 2020, Osaka Grand Slam 2019, Abu Dhabi Grand Slam 2019. Results: in the medal standings athletes of light weight categories, the leaders are countries such as Japan, France, Ukraine, Kosovo. The clear leader was Japan, which has 10 medals in its arsenal: two gold, three silver and five bronze. Analysis of the technical actions of highly qualified judokas of light weight categories revealed the total number of actions and their effectiveness. So, in the weight category up to 48 kg, athletes performed 94 technical actions, among which 76 (81 %) in the stance and 18 (19 %) in the position of the stalls and lying down. The result was 11 of 76 technical actions in the rack and 4 of 18 in the position of the stalls and lying down. In the weight category up to 52 kg, exactly 100 technical actions were performed, among which 85 (85 %) in the rack and 15 (15 %) in the position of the stalls and lying down. Effective were 9 of 85 technical actions in the rack and 2 of 15 in the position of the stalls and lying down. The main technical actions that are most often used by athletes are analyzed. For athletes in the weight category up to 48 kg, these are: a throw through the back from the knees (24 %), a hook from the inside under the opposite foot (17 %), a hook outside the foot of the same name (11 %), front footrest (10 %), coups (50 %), opponent holding (33 %). In the weight category up to 52 kg, the following technical actions were most often performed: throw through the back from the knees (21 %), grab under one leg (20 %), hook on the outside under the same foot (11 %), hook on the inside under the opposite foot (10 %), coups (67 %), opponent holding (27 %). Conclusions. It is confirmed that Japan is the clear leader in the light weight categories among women. Analysis of the total number of technical actions of athletes and their performance is confirmed by statistics; in judo, wrestling mainly occurs in the stance position. Athletes of two weight categories more used such technical actions as: throwing through the back from the knees, a hook from the outside under the same foot, a hook from the inside under the opposite foot, coups, opponent holding.
Чертов І. І. Аналіз показників змагальної діяльності висококваліфікованих дзюдоїсток легких вагових категорій / І. І. Чертов, Н. В. Бойченко, Ю. А. Пирог, А. Ф. Алексєєв // Науковий журнал «Єдиноборства». – 2020. – № 3(17). – С. 4–12.
Keywords: дзюдо; спортсменки; змагальна діяльність; показники; висококваліфіковані; легкі вагові категорії; дзюдо; спортсменки; соревновательная деятельность; показатели; высококвалифицированные; легкие весовые категории; judo; athletes; competitive activity; indicators; highly qualified; light weight categories; Research Subject Categories::SOCIAL SCIENCES::Social sciences::Social work::Sports research