Реалізація принципу правової визначеності у господарському судочинстві: функціональне значення позову про визнання - Згама, Антоніна Олександрівна; Згама, А. О.; Zghama, Antonina O. (Одеса : Фенікс, 2026)
Принцип верховенства права є фундаментальною засадою функціонування демократичної правової держави. Його нормативне закріплення в Україні здійснено у Конституції України, відповідно до якої верховенство права визнається і діє як базовий принцип організації державної влади та правової системи. У сучасній юридичній доктрині цей принцип розглядається як комплексна категорія, що включає низку взаємопов’язаних елементів, серед яких особливе значення має правова визначеність. Правова визначеність є одним із ключових елементів верховенства права, який забезпечує стабільність правового регулювання, передбачуваність правозастосування та послідовність судової практики.
Згама А. О. Реалізація принципу правової визначеності у господарському судочинстві: функціональне значення позову про визнання. Соціально-політична та правова система України в цифрову епоху: сучасні виклики : матеріали Міжнар. наук.-практ. конф. (м. Одеса, 22 квіт. 2026 р.) / заг. ред. С. Ківалова ; НУ «Одес. юрид. академія». Одеса : Фенікс, 2026. Т. 2. С. 266-269. URL: https://doi.org/10.32837/11300.33134
Keywords: принцип верховенства права; принцип правової визначеності; господар- ське судочинство; позов про визнання права власності; способи захисту прав; судова практика; rule of law principle; principle of legal certainty; economic court proceedings; claim for recognition of ownership; remedies for the protection of rights; judicial practice