Типологія економічних правопорушень, пов'язаних з обманом на морському судні - Допілка, В. О.; Загороднюк, С. О. (My University, 2021)
У статтi дослiджується поняття кримiнальних правопорушень у сферi економiки, вчинених способом обману на морському судні. Сучасний стан боротьби зi злочиннiстю характеризується особливостями економiки. Глобальна економiка вiдкрила економiчнi системи країн свiту для вiльних мiжнародних зв’язкiв. Економiчнi процеси тiсно пов’язанi зi зловживаннями та їх супроводжують рiзноманiтнi обманнi дiї. Поширенiсть отримує економiчна злочиннiсть, яка пов’язана з обманом. Спосiб кримiнального правопорушення вимагає звернення щодо сутностi правовiдносин, суб’єктiв, їх змiсту, зокрема, під час експлуатацiї морських транспортних засобiв. Особливiсть суб’єктiв правовiдносин на морських суднах полягає в тому, що за цi кримiнальнi правопорушення несуть вiдповiдальнiсть особи, якi перебувають на морських суднах, можуть бути пов’язаними зi службовими обов’язками щодо обслуговування судна, тому у разі вчинення ними цих правопорушень вони пiдлягають дисциплiнарнiй, адмiнiстративнiй, кримiнальнiй вiдповiдальностi за службовi правопорушення. Iншу категорiю осiб станов- лять пасажири, а також особи, якi використовують морськi судна як засоби перемiщення, що визначає особливостi квалiфiкацiї протиправних дiй таких осiб. Змiст правовiдносин характеризується перемiщенням певних предметiв на морському суднi, що породжує у разі неправомiрних дiй специфiку способу обману або зловживання довiрою. Обман може бути способом вчинення шахрайства, контрабанди. Найбiльш поширеними кримiнальними спо- собами обману можуть бути дiяння у Iнтернеті, у сферi страхування, з використанням пластикових карток, за допомогою комп’ютерної технiки, а також використання морських транспортних засобiв у разі перемiщення контрабандних предметiв.
Допілка В. О. Типологія економічних правопорушень, пов'язаних з обманом на морському судні / В. О. Допілка, С. О. Загороднюк // Науковий вісник Міжнародного гуманітарного університету. Сер.: Юриспруденція. – 2021. - № 49. – С. 136-139.
Keywords: економiчнi кримiнальнi правопорушення; морське судно; спосiб обману; шахрайство; контрабанда