Цивільно-правові аспекти використання цифрових копій особи та аватарів - Омельчук, Олександр Сергійович; Омельчук, О. С.; Omelchuk, Oleksandr S. (Одеса : Фенікс, 2026)
Використання штучного інтелекту для створення «віртуальних осіб» дозволяє генерувати надзвичайно реалістичні цифрові образи, які практично неможливо відрізнити від справжніх людей. Завдяки технологіям глибокого навчання та сучасним можливостям нейромереж можна візуально відтворити не лише зовнішність, а й унікальні особливості голосу, міміку та манеру поведінки, що робить таких персонажів ідеальними для використання в кіноіндустрії, відео-іграх та маркетингу. Ці віртуальні інфлюенсери та цифрові актори здатні працювати цілодобово без втоми, не потребують гонорарів у звичному розумінні та можуть бути адаптовані під будь-яку аудиторію чи культурний контекст, що відкриває безмежні можливості для брендингу.
Омельчук О. С. Цивільно-правові аспекти використання цифрових копій особи та аватарів. Соціально-політична та правова система України в цифрову епоху: сучасні виклики : матеріали Міжнар. наук.-практ. конф. (м. Одеса, 22 квіт. 2026 р.) / заг. ред. С. Ківалова ; НУ «Одес. юрид. академія». Одеса : Фенікс, 2026. Т. 2. С. 103-105. URL: https://doi.org/10.32837/11300.32997
Keywords: штучний інтелект; цивільні права; цифрова копія особи; аватар; діпфейк; artificial intelligence; civil rights; digital copy of a person; avatar; deepfake