Господарсько-правові основи функціонування та розвитку внутрішнього водного транспорту - Деркач, Елла Михайлівна; Деркач, Е. М.; Деркач, Элла Михайловна; Derkach, Ella M. (Одеса : Гельветика, 2020)
У статті висвітлюються основні проблеми правового регулювання діяльності внутрішнього водного транспорту, визначено напрями розвитку законодавства відповідно до законодавства Європейського Союзу. У статті зазначається, що нині галузь річкового транспорту перебуває на етапі структурного реформування, імплементації норм відповідно до Угоди про асоціацію між Україною та Європейським Союзом, Європейським співтовариством з атомної енергії і їх державами-членами, формування сучасного законодавства про внутрішній водний транспорт, а також створення конкурентного середовища на ринку річкових перевезень. У першому читанні прийнято проєкт Закону про внутрішній водний транспорт, що передбачає можливість допуску іноземних суден до плавання на внутрішніх водних шляхах України, які будуть надавати послуги з перевезення на конкурентних умовах. У статті зазначається, що процеси демонополізації ринку перевезень вантажів спостерігаються не лише у сфері внутрішнього водного транспорту, а й в інших видах транспорту, зокрема залізничного, де передбачається поступовий перехід від монополії у наданні послуг із перевезень вантажів залізничним транспортом до монополії у наданні послуг з користування інфраструктурою залізничного транспорту. Проте при лібералізації ринку перевезень вантажів слід забезпечити баланс державних і приватних інтересів, можливість співпраці на засадах державно-приватного партнерства, підтримки національних перевізників. Авторка робить висновок, що низка питань ще залишається поза увагою законодавця, зокрема правові форми здійснення перевезення вантажів внутрішнім водним транспортом, господарсько-правова відповідальність учасників перевезення, правовий статус річкового порту, терміналів, питання діджиталізації перевізного процесу, зокрема можливість укладення в електронній формі договорів перевезення, перевізних документів, які підтверджують укладення договорів перевезення, питання мультимодальності, а саме перевезення вантажів за участю декількох видів транспорту за єдиним перевізним документом, в тому числі електронним. У зв’язку із зазначеним необхідна виважена правова політика, яка дозволить створити необхідне правове підґрунтя для розвитку та функціонування внутрішнього водного транспорту.

В статье освещаются основные проблемы правового регулирования деятельности внутреннего водного транспорта, определены направления развития законодательства в соответствии с законодательством Европейского Союза. В статье отмечается, что в настоящее время отрасль речного транспорта находится на этапе структурного реформирования, имплементации норм в соответствии с Соглашением об ассоциации между Украиной и Европейским Союзом, Европейским сообществом по атомной энергии и их государствами-членами, формирования современного законодательства о внутреннем водном транспорте, а также создания конкурентной среды на рынке речных перевозок. В первом чтении принят проект Закона о внутреннем водном транспорте, предусматривающий возможность допуска иностранных судов в плавание на внутренних водных путях Украины, которые будут оказывать услуги по перевозке на конкурентных условиях. В статье отмечается, что процессы демонополизации рынка перевозок грузов наблюдаются не только в сфере внутреннего водного транспорта, но и в других видах транспорта, в частности железнодорожного, где предполагается постепенный переход от монополии в предоставлении услуг по перевозкам грузов железнодорожным транспортом к монополии в предоставлении услуг по пользованию инфраструктурой железнодорожного транспорта. Однако при либерализации рынка перевозок грузов следует обеспечить баланс государственных и частных интересов, возможность сотрудничества на принципах государственно-частного партнерства, поддержки национальных перевозчиков. Автор делает вывод, что ряд вопросов еще остается без внимания законодателя, в частности правовые формы осуществления перевозки грузов внутренним водным транспортом, хозяйственно-правовая ответственность участников перевозки, правовой статус речного порта, терминалов, вопрос диджитализации перевозочного процесса, возможность заключения в электронной форме договоров перевозки, перевозочных документов, подтверждающих заключение договоров перевозки, вопросы мультимодальности, а именно перевозки грузов с участием нескольких видов транспорта по единому перевозочному документу, в том числе электронным. В связи с указанным необходима взвешенная правовая политика, которая позволит создать необходимое правовое основание для развития и функционирования внутреннего водного транспорта.

The article highlights the main problems of legal regulation of inland water transport, identifies areas for development of relevant legislation in accordance with the European Union legislation. The article points out that currently there is a structural reform in inland water transport sector according to the Association Agreement between Ukraine and the European Union. The competitive environment within the inland water transport market is going to be formed. Currently, the draft Law on Inland Water Transport has been adopted in the first reading. There are some provisions prescribing the possibility for foreign vessels to navigate on inland waterways of Ukraine, providing transportation services on a competitive basis. The article highlights that the demonopolization processes of the freight market are being observed not only in the field of inland water transport, but also for other modes of transport, in particular, railway transport. However, it is concluded that the liberalization of the freight inland water transport market should provide for a balance of public and private interests, the possibility of cooperation on the basis of public-private partnership, support for national carriers. The author concludes that a number of issues still need the legislator’s attention, in particular, the legal forms of freight transportation by inland water transport; the economic-legal liability of transportation participants; the legal status of the river ports and terminals; the digitalization of the transportation process, in particular the possibility of concluding the digital contracts and digital transportation documents which confirm the formation of transportation contarcts; issues of multimodality, namely the transportation of goods by different modes of transport using a single transportation document, including the electronic one. In this regard, a balanced legal policy is needed in order to create the relevant legal basics for the development and functioning of inland water transport.
Деркач Е. М. Господарсько-правові основи функціонування та розвитку внутрішнього водного транспорту / Е. М. Деркач // Актуальні проблеми держави і права : зб. наук. пр. Вип. 85 / редкол.: Г. I. Чанишева (голов. ред.) та ін. – Одеса : Гельветика, 2020. – С. 69-76.
Keywords: перевезення вантажів; господарська діяльність; річки; транспортне законодавство; договір перевезення; перевізний документ; відповідальність; перевозки грузов; хозяйственная деятельность; реки; транспортное законодательство; договор перевозки; перевозочный документ; ответственность; cargo transportation; еconomic activity; rivers; transport legislation; transportation contract; transportation document; responsibility; Research Subject Categories::LAW/JURISPRUDENCE