Криміналістичний та правовий аналіз злочинної діяльності в мережі інтернет - Самойленко, Олена Анатоліївна; Самойленко, Елена Анатольевна; Samoilenko, Olena A. (My University, 2015)
Статтю присвячено визначенню криміналістично значущих ознак злочинної діяльності в мережі Інтернет. Проведено правовий аналіз різних точок зору, висловлених в юридичній літературі, і законодавства щодо характеру злочинної діяльності у мережі Інтернет. Наголошується на тому, що у криміналістичному сенсі злочинна діяльність у мережі Інтернет має міжнародний та дистанційний характер, оскільки полягає у використанні останньої для віддаленого протиправного впливу на програмно-технічні засоби, інформаційні системи тощо. Доводиться, що характер злочинної діяльності в мережі Інтернет повинен бути покладений в основу розроблення відповідних дієвих методик розслідування злочинів, учинених із використанням всесвітньої інформаційної мережі

Статья посвящена определению криминалистически значимых признаков преступной деятельности в сети Интернет. Проведен правовой анализ разных точек зрения, выраженных в юридической литературе, и законодательства относительно характера преступной деятельности в сети Интернет. Отмечается, что в криминалистическом смысле преступная деятельность в сети Интернет имеет международный и дистанционный характер, поскольку заключается в использовании последней для отдаленного противоправного влияния на программно-технические средства, информационные системы. Утверждается, что характер преступной деятельности в сети Интернет должен быть положен в основу разработок соответствующих действенных методик расследования преступлений, совершенных с использованием всемирной информационной сети.

The article is devoted to the determination of criminal signs of criminal activity in the Internet. The legal analysis of different points of view, presented in legal literature, and legislation in relation to the character of criminal activity is conducted in the Internet. It is marked that in criminalistics sense the criminal activity in the Internet has an international and remote character, as consists in the use of last one for the remote influence on programmatic hardwares, informative systems, etc. It becomes firmly established that character of criminal activity in the Internet must be fixed in basis of developments of the proper effective methods of investigation of crimes, accomplished with the use of world informative network.
Самойленко О. А. Криміналістичний та правовий аналіз злочинної діяльності в мережі інтернет / О. А. Самойленко // Порівняльно-аналітичне право. – 2015. – № 4. – С. 408-411.
Keywords: дистанційний характер; мережа Інтернет; міжнародний злочин; міжнародний характер; місце злочину; транснаціональний злочин; дистанционный характер; сеть Интернет; международное преступление; международный характер; место преступления; транснациональное преступление.; remote character; the Internet; international crime; international character; scene ofthe crime; transnational crime