Мова медіа: прагматичний аспект та маніпуляція в сучасному інформаційному дискурсі - Назаренко, Оксана; Назаренко, О. (Національний університет «Одеська юридична академія», 2025)
Дослідження присвячено аналізу медіадискурсу, зокрема використання прагматичного аспекту та маніпулятивного впливу в сучасному інформаційному дискурсі. Розглянуто різні стратегії медіапрагматики в журналістиці та типи мовних засобів маніпуляції.Саме через вибір слова, структуру речення, інтонаційний акцент формується мовна картина світу в цифровому дискурсі. The study is devoted to the analysis of media discourse, in particular the use of pragmatic aspects and manipulative influence in modern information discourse. Various strategies of media pragmatics in journalism and types of linguistic means of manipulation are considered. It is through the choice of words, sentence structure, intonational accent that the linguistic picture of the world in digital discourse is formed.
Назаренко О. Мова медіа: прагматичний аспект та маніпуляція в сучасному інформаційному дискурсі / Оксана Назаренко // Медіаграмотність: нові технології та інструменти протидії дезінформації в епоху штучного інтелекту : матеріали Всеукр. наук.-практ. конф. (м. Одеса, 30 жовт. 2025 р.) / [наук. ред. В. Колкутіна, упоряд. Ю. Грушевська]. – Одеса: Національний університет «Одеська юридична академія», 2025. – С. 42-45.
Keywords: медіадискурс; прагматика; маніпуляція; стратегії; мовні засоби; media discourse; pragmatics; manipulation; strategies; linguistic means