До питання про форми трудового договору - Римар, І. А.; Римар, И. А.; Rimar, I. A. (Одеса : Фенікс, 2014)
Форма трудового договору є способом вираження волі сторін на вступ і перебування у договірних відносинах, а точніше — це спосіб вираження волі його учасників щодо їх прав та обов’язків у договорі. Письмова форма передбачає детальне викладення умов трудового договору, прав та обов’язків його сторін. Дотримання письмової форми значно зменшило б кількість трудових спорів. Крім цього, застосування письмової форми є важливою гарантією для реалізації досягнутих сторонами домовленостей відносно важливих умов праці і є стабілізуючим фактором трудових правовідносин. Необхідно було б встановити у проекті ТК відповідальність роботодавця за неправильне або несвоєчасне оформлення укладеного трудового договору, а саме: за затримку підписання трудового договору; за затримку оформлення трудового договору після фактичного допуску працівника до роботи; за затримку видання наказу про зарахування працівника на роботу; за затримку внесення запису до трудової книжки та заведення трудової книжки для працівника, який працює за першим місцем роботи.
Римар І. А. До питання про форми трудового договору / І. А. Римар // Правове життя сучасної України: матеріали Міжнар. наук. конф. проф.-викл. та аспірант. складу / відп. за вип. В. М. Дрьомін; НУ ОЮА, Півд. регіон. центр НАПрН України. – Одеса: Фенікс, 2014. – Т. 2. – С. 467-469.
Keywords: форми трудового договору; трудове право України; письмова форма трудового договору; формы трудового договора; трудовое право Украины; письменная форма трудового договора; forms of employment contract; Labor Law of Ukraine; the written form of an employment contract