Порівняння ефективності засобів анонімізації трафіку користувача : кваліфікаційна (бакалаврська) робота - Слободянюк, Володимир Володимирович (Одеса : НУ «ОЮА», 2025)
"Порівняння ефективності засобів анонімізування трафіку користувача" – Кваліфікаційна робота бакалавра за спеціальністю 125 Кібербезпека, освітньою програмою Кібербезпека. Кваліфікаційна робота викладена на 53 сторінках основного тексту і 41 сторінках загального тексту, містить 3 розділи, 3 рисунки, 2 додатка та 11 використаних джерел. Метою дослідження є порівняльний аналіз ефективності поширених засобів анонімізації користувацького трафіку, таких як OpenVPN, SOCKS5 proxy, HTTP/S proxy та SSH тунелі, за ключовими показниками продуктивності, безпеки та зручності використання. У кваліфікаційній роботі проведено огляд сучасних підходів до анонімізації трафіку, обґрунтовано вибір досліджуваних засобів та критеріїв та їх оцінки. Розроблено методику та налаштовано тестове середовище для проведення експериментальних вимірювань. Здійснено тестування обраних засобів анонімізації за такими параметрами, як швидкість передачі даних, затримка, рівень маскування IPадреси, наявність DNS-витоків та навантаження на ресурси сервера. За результатами дослідження проведено аналіз отриманих даних, виявлено переваги та недоліки кожного із засобів. Сформульовано рекомендації щодо вибору оптимального засобу анонімізації залежно від конкретних потреб та пріоритетів користувача. Результати роботи можуть бути використані користувачами для вибору захисту своєї приватності в мережі, а також системним адміністраторам при налаштування корпоративних засобів безпеки. Slobofianiuk Volodymyr Volodymyrovych “Comparison of the effectiveness of user traffic anonymization tools“ – Bachelor`s work in Cybersecurity, specialization 125 Cybersecurity, educational program Cybersecurity. The thesis consists of 53 pages of main text and 41 pages of total text, comprising 3 chapters, 3 figures, 2 appendices, and references to 11 sources. The purpose of the study is to compare the effectiveness of common means of anonymizing user traffic, such as OpenVPN, SOCKS5 proxy, HTTP/S proxy, and SSH tunnels, in terms of key performance, security, and usability indicators. The qualification work provides an overview of modern approaches to traffic anonymization, justifies the choice of the studied tools and criteria and their evaluation. A methodology was developed and a test environment was set up for experimental measurements. The selected anonymization tools have been tested in terms of such parameters as data transfer rate, latency, IP address masking level, DNS leaks, and server resource load. Based on the results of the study, the data obtained were analyzed, the advantages and disadvantages of each of the tools were identified. Recommendations for choosing the optimal anonymization tool depending on the specific needs and priorities of the user are formulated. The results of the study can be used by users to choose the protection of their privacy in the network, as well as by system administrators when setting up corporate security tools.
Слободянюк В. В. Порівняння ефективності засобів анонімізації трафіку користувача : кваліфікаційна (бакалаврська) робота / В. В. Слободянюк. – Одеса : НУ «ОЮА», 2025. – 50 с.
Keywords: АНОНІМІЗАЦІЯ ТРАФІКУ; VPN; OPENVPN; SOCKS5 PROXY; HTTP PROXY; HTTPS PROXY; SSH ТУНЕЛЬ; ЗАХИСТ ДАНИХ; TRAFFIC ANONYMIZATION; SSH TUNNEL; DATA PROTECTION