Договір бодмереї та "сірі схеми" як передумови винивнення морського страхування - Адамова, Олена Семенівна; Адамова, Елена Семеновна; Adamova, Olena S. (Одеса : Юридична література, 2012)
В статті досліджуються договір бодмереї та так звані «сірі схеми» як наслідок уникнення заборони на стягнення відсотків за договором бодмереї, які стали передумовами виникнення морського страхування. Аналізується шлях розвитку морського страхування в період від Стародавнього Риму до XIX сторіччя. В статье исследуются договор бодмереи и так называемые «серые схемы» как следствие избегания запрета на взыскание процентов по договору бодмереи, которые стали предпосылками возникновения морского страхования. Анализируется путь развития морского страхования в период от Древнего Рима до XIX века. The article is devoted to investigation of the the institute of bottomry and so-called «grey charts» as a result of avoidance of prohibition on the penalty of percents by agreement of the bottomries that became pre-conditions of origin of marine insurance. The way of development of marine insurance is analysed in a period from Ancient Rome to the XIX century
Keywords: морське страхування; мореплавство; бодмерея; позика; кредитор; боржник; судновласник; "сірі схеми"; заборона; небезпека; ризик; морское страхование; мореходство; бодмерея; займ; кредитор; должник; судовладелец; "серые схемы"; запрет; опасность; риск; marine insurance; navigator; bottomry; loan; creditor; debtor; shipowner; «grey charts»; prohibition; danger; risk