Психологічні умови соціалізації підлітків з особливими потребами на стадії індивідуалізації : кваліфікаційна робота - магістерський дослідницький проект 053 «Психологія» - Шульженко, Олена Володимирівна (Одеса : НУ «ОЮА», 2025)
У роботі наведено результати емпіричного дослідження психологічних умов забезпечення соціалізації підлітків з особливими потребами, які розглядаються на стадії індивідуалізації. Здійснено теоретичний аналіз останніх досліджень та публікацій з проблеми дослідження, який показав, що одним із показників успішної соціалізації підлітків з особливими потребами є їхня адекватна самооцінка, а також усвідомлення ними окремих своїх якостей та стану (окремі риси характеру, самопочуття, улюблені захоплення, внутрішній потенціал, можливості, емоційний стан, ставлення до себе). Отримані під час емпіричного дослідження дані продемонстрували наявність суттєвих труднощів щодо усвідомлення підлітками себе, своїх вчинків і дій, яке є недостатньо адекватним, недиференційованим та некритичним. Дослідження показало виразний позитивний кореляційний зв’язок загального рівня успішності індивідуалізації з адекватною самооцінкою; менш значущий позитивний зв’язок із самосвідомістю. За результатами дослідження сформульовано практичні рекомендації щодо посилення процесу індивідуалізації учнів підліткового віку, яке спрямовано на становлення свідомого ставлення до себе як до члена суспільства, усвідомлення себе особистістю, формування соціальної свідомості, уявлення і переконання щодо людських відносин, що впливає на перебіг соціалізації підлітка. The paper presents the results of an empirical study of the psychological conditions for ensuring the socialization of adolescents with special needs, which are considered at the stage of individualization. A theoretical analysis of recent studies and publications on the research problem was carried out, which showed that one of the indicators of successful socialization of adolescents with special needs is their adequate self-esteem, as well as their awareness of their individual qualities and state (individual character traits, well-being, favorite hobbies, internal potential, capabilities, emotional state, attitude towards themselves). The data obtained during the empirical study demonstrated the presence of significant difficulties in adolescents' awareness of themselves, their actions and actions, which is insufficiently adequate, undifferentiated and uncritical. The study showed a clear positive correlation between the overall level of success of individualization with adequate self-esteem; a less significant positive relationship with self-awareness. Based on the results of the study, practical recommendations were formulated to strengthen the process of individualization of adolescent students, which is aimed at the formation of a conscious attitude towards oneself as a member of society, awareness of oneself as a person, the formation of social consciousness, ideas and beliefs about human relations, which affects the course of socialization of a teenager.
Шульженко О. В. Психологічні умови соціалізації підлітків з особливими потребами на стадії індивідуалізації : кваліфік. робота - магістер. дослідн. проєкт 053 «Психологія» / О. В. Шульженко. - Одеса : НУ «ОЮА», 2025. – 51 с.
Keywords: соціалізація; стадії соціалізації; показники соціалізації; чинники соціалізації; підлітковий вік; самооцінка; самосвідомість; socialization; stages of socialization; indicators of socialization; factors of socialization; adolescence; self-esteem; self-awareness