Проблеми та перспективи впровадження університетської автономії в контексті світового досвіду - Ківалов, Сергій Васильович; Ківалов, С. В.; Кивалов, Сергей Васильевич; Kivalov, Serhii V. (Одеса: Фенікс, 2018)
В статті розглянуто сутність та основні види (сфери) університетської автономії: академічну, фінансову, організаційну, кадрову. Визначено три моделі автономії, сформовані світовою практикою: ліберальну, центристську та обмежену. З’ясовані сильні та слабкі сторони цих моделей. Розглянуто основні моделі фінансування вищої освіти. Визначено модель, що сформувалась в Україні. Проаналізовано основні проблеми впровадження університетської автономії.

В статье рассмотрены сущность и основные виды (сферы) университетской автономии: академическую, финансовую, организационную, кадровую. Определены три модели автономии, сформированные мировой практикой: либеральную, центристскую и ограниченную. Выяснены сильные и слабые стороны этих моделей. Рассмотрены основные модели финансирования высшего образования. Определена модель, сформированная в Украине. Проанализированы основные проблемы внедрения университетской автономии.

In the article the essence and main types (areas) of university autonomy are considered: academic, financial, organizational, personnel. Three models of autonomy, formed by world practice: liberal, centrist, and limited, are determined. The strengths and weaknesses of these models are determined. The main models of financing of higher education is considered. The model that has formed in Ukraine is determined. The main problems of university autonomy implementation are analysed.
Ківалов С. В. Проблеми та перспективи впровадження університетської автономії в контексті світового досвіду / С. В. Ківалов // Актуальні проблеми політики : зб. наук. пр. / редкол.: С. В. Ківалов (голов. редкол.), Л. І. Кормич (голов. ред.), А. В. Полухіна (відп. ред.) [та ін.] ; НУ «ОЮА», Південноукр. центр гендер. проблем. – Одеса : Фенікс, 2018. – Вип. 61. – С. 6-15.
Keywords: освіта; демократія; децентралізація; університет; автономія; підприємницький університет; інноваційна модель; образование; демократия; децентрализация; университет; автономия; предпринимательский университет; инновационная модель; education; democracy; decentralization; university; autonomy; entrepreneurial university; innovative model; Research Subject Categories::LAW/JURISPRUDENCE