Деякі аспекти кваліфікації адміністративних правопорушень, пов’язаних із корупцією - Цабека, Катерина Євгенівна; Цабека, К. Є.; Tsabeka, Kateryna Ye.; Tsabeka, K. Ye. (Одеса : Гельветика, 2020)
Статтю присвячено дослідженню деяких аспектів кваліфікації адміністративних правопорушень, пов’язаних із корупцією, зокрема, визначенню поняття, особливостей та суб’єктів її здійснення. Розглянуто наукові підходи до розуміння понять «адміністративно-правова кваліфікація» та «кваліфікація адміністративного правопорушення» з метою з’ясування питання, чи є зазначені категорії принципово різними або тотожними. Узагальнюючи досліджені визначення понять «адміністративно-правова кваліфікація» та «кваліфікація адміністративного правопорушення», виділено визначальні аспекти кваліфікації адміністративного правопорушення. Окрему увагу приділено визначенню суб’єктів здійснення кваліфікації адміністративного правопорушення, пов’язаного з корупцією. З аналізу норм чинного адміністративного законодавства наведено перелік суб’єктів, уповноважених складати протоколи про адміністративні правопорушення, пов’язані з корупцією. З урахуванням судової практики з розгляду справ про адміністративні правопорушення, пов’язані з корупцією, визначено особливості та зміст кваліфікації таких правопорушень у межах судового провадження. Виділено головні аспекти щодо здійснення кваліфікації адміністративного правопорушення, пов’язаного з корупцією. Установлено суб’єктів кваліфікації адміністративного правопорушення, пов’язаного з корупцією. Процес здійснення кваліфікації адміністративного правопорушення, пов’язаного з корупцією, запропоновано розглядати як комплекс проведення відповідних дій, які визначені автором. За результатами дослідження питань у межах тематики наукового дослідження наведено авторське визначення поняття «кваліфікація адміністративного правопорушення, пов’язаного з корупцією», під яким необхідно розуміти діяльність спеціально вповноваженого суб’єкта щодо пізнання, аналізу та оцінки діяння (дії чи бездіяльності), змістом котрої є зіставлення та співвідношення ознак вчиненого діяння (дії чи бездіяльності) до юридично значущих ознак (юридичного складу) адміністративного правопорушення, пов’язаного з корупцією, визначених чинним адміністративним законодавством, із відповідним процесуальним оформленням.

The article is devoted to the study of some aspects of qualification of administrative offenses related to corruption, in particular, the definition of the concept, features and subjects of its implementation. Scientific approaches to understanding the concepts of “administrative-legal qualification” and “qualification of an administrative offense” are considered in order to clarify the question of whether these categories are fundamentally different or identical. Summarizing the researched definitions of the concepts “administrative-legal qualification” and “qualification of an administrative offense”, the defining aspects of qualification of an administrative offense are highlighted. Particular attention is paid to the definition of the subjects of qualification of administrative offense related to corruption. The analysis of the norms of the current administrative legislation provides a list of entities authorized to draw up reports on administrative offenses related to corruption. Taking into account the case law on administrative offenses related to corruption, the features and content of qualification of such offenses in court proceedings are determined. The main aspects related to qualification of administrative offense related to corruption are highlighted. The subjects of qualification of administrative offense related to corruption have been identified. The process of qualifying administrative offense related to corruption is proposed to be considered as a set of relevant actions identified by the author. According to the results of the research, the author’s definition of the term “qualification of administrative offense related to corruption” is given, which should be understood as the activity of a specially authorized subject for knowledge, analysis and evaluation of an act there is a comparison and correlation of signs of the committed act (action or inaction) to legally significant signs (legal structure) of the administrative offense connected with corruption, defined by the current administrative legislation, with the corresponding procedural registration.
Цабека К. Є. Деякі аспекти кваліфікації адміністративних правопорушень, пов’язаних із корупцією / К. Є. Цабека // Юридичний вісник. - Одеса : Гельветика - 2020. - № 2. - С. 260-266.
Keywords: Research Subject Categories::LAW/JURISPRUDENCE; administrative liability; qualification; administrative offense related to corruption; legal structure of administrative offense; subject of qualification; адміністративна відповідальність; кваліфікація; адміністративне правопорушення; пов’язане з корупцією; юридичний склад адміністративного правопорушення; суб’єкт кваліфікації