До питання про форми застосування спеціальних знань у процесі розслідування кримінального банкрутства - Марушев, Анатолій Дмитрович; Марушев, А. Д.; Marushev, Anatolii D.; Marushev, A. D. (Одеса : Гельветика, 2020)
У статті висвітлюються основні форми використання спеціальних знань під час розслідування злочинів, пов’язаних із кримінальним банкрутством. У процесі проведеного аналізу визначено, що організація використання спеціальних знань є комплексом управлінських, методичних, тактичних та кримінально-процесуальних засобів, прийомів та методів, спрямованих на вирішення завдань кримінального судочинства у процесі розслідування кримінального банкрутства. Автором відзначається ефективність участі спеціаліста у проведенні таких слідчих (розшукових) дій, як слідчий огляд, огляд документів, обшук, залучення експерта для проведення економічних досліджень. Наголошується на обов’язковості залучення спеціаліста-економіста у процесі застосування заходів забезпечення кримінального провадження із кримінального банкрутства, особливо таких, як тимчасове вилучення майна, тимчасовий доступ до речей і документів, арешт майна. Далі зосереджено увагу на перевагах консультацій, отриманих від спеціалістів, та їх необхідності для оперативного отримання інформації, важливої для з’ясування обставин учинення злочинів із кримінального банкрутства. Відзначається, що консультативна діяльність спеціаліста складається не тільки з усного роз’яснення, але й з отримання письмових довідкових даних, складання письмових висновків спеціаліста, які є джерелом орієнтуючої інформації для слідчого (оперативного працівника) у пошуку знаряддя злочину, злочинця у процесі розслідування кримінального банкрутства. Звертається увага на те, що організація використання спеціальних знань є комплексом управлінських, методичних, тактичних та кримінально-процесуальних засобів, прийомів та методів, спрямованих на вирішення завдань кримінального судочинства у процесі розслідування кримінального банкрутства. У підсумку встановлено, що використання таких форм забезпечить об’єктивність, повноту та всебічність досудового розслідування, сприятиме оперативному й ефективному розкриттю злочинів, що спричинені неналежним виконанням професійних обов’язків працівника.

The article highlights the main forms of use of special knowledge in the investigation of crimes related to criminal bankruptcy. In the course of the analysis it was determined that the organization of the use of special knowledge is a set of administrative, methodological, tactical and criminal procedure tools, techniques and methods aimed at solving the problems of criminal proceedings in the process of criminal bankruptcy investigation. The author notes the effectiveness of the specialist’s participation in such investigative (search) actions as investigative review, review of documents, search, involvement of an expert to conduct economic research. It is emphasized the need to involve a specialist economist in the application of measures to ensure criminal proceedings for criminal bankruptcy, especially such as temporary seizure of property, temporary access to property and documents, seizure of property. Next, attention is focused on the benefits of consultations received from specialists and their need to promptly obtain information important for clarifying the circumstances of the commission of criminal bankruptcy crimes. It is noted that the consultative activity of the specialist consists not only of oral explanation but also of obtaining written reference data, drawing up written conclusions of the specialist, which are a source of indicative information for the investigator (operative) in search of a crime, criminal investigation. Attention is drawn to the fact that the organization of the use of special knowledge is a set of managerial, methodological, tactical and criminal procedure tools, techniques and methods aimed at solving the problems of criminal proceedings in the process of criminal bankruptcy investigation. As a result, it was established that the use of such forms will ensure the objectivity, completeness and comprehensiveness of the pretrial investigation and will facilitate the prompt and effective detection of crimes caused by improper performance of professional duties of a medical or pharmaceutical worker.
Марушев А. Д. До питання про форми застосування спеціальних знань у процесі розслідування кримінального банкрутства / А. Д. Марушев // Юридичний вісник. - Одеса : Гельветика - 2020. - № 5. - С. 56-63.
Keywords: Research Subject Categories::LAW/JURISPRUDENCE; pre-trial investigation; consultative activity; criminal proceedings; criminal bankruptcy; investigative (search) actions; special knowledge; specialist; forms; досудове слідство; консультативна діяльність; кримінальне судочинство; кримінальне банкрутство; слідчі (розшукові) дії; спеціальні знання; спеціаліст; форми