Судовий конституціоналізм і судова влада: до постановки питання про поняття та співвідношення - Махніцький, О. І.; Махницкий, О. И.; Makhnitskyi, O. I. (Одеса : Юрид. л-ра, 2012)
Статтю присвячено розкриттю змісту та визначенню поняття судового конституціоналізму в контексті його співвідношення з концептом судової влади. На основі системного аналізу доктринальних підходів щодо визначення судового конституціоналізму робиться висновок, що в умовах сучасного конституціоналізму наслідком ефективного функціонування судової влади є формування судового конституціоналізму як якісного стану правосуддя, що забезпечує режим верховенства права, верховенства і прямої дії Конституції України, правового обмеження (самообмеження) публічної влади на користь громадянського суспільства, прав і свобод людини.
Махніцький О. І. Судовий конституціоналізм і судова влада: до постановки питання про поняття та співвідношення / О. І. Махніцький // Актуальні проблеми держави і права : зб. наук. пр. / редкол.: С. В. Ківалов (голов. ред.), В. М. Дрьомін (заст. голов. ред.), Ю. П. Аленін [та ін.] ; МОНмолодьспорт України, НУ «ОЮА». – Одеса : Юрид. л-ра, 2012. – Вип. 68. - С. 24-31.
Keywords: судова влада; судовий конституціоналізм; правосуддя; верховенство права; органи конституційної юрисдикції; Конституційний Суд України; Конституція; судебная власть; судебный конституционализм; правосудие; верховенство права; органы конституционной юрисдикции; Конституционный Суд Украины; Конституция; judicial power; judicial Constitutionalism; justice; rule of law; the bodies of Constitutional jurisdiction; Constitutional Court of Ukraine; the Constitution