Антидискримінаційна політика України в аспекті демократичних перетворень - Іванова, Анастасія В’ячеславівна; Іванова, А. В.; Иванова, Анастасия Вячеславовна; Ivanova, Anastasiia V. (Одеса: Фенікс, 2019)
У статті аналізується засади антидискримінаційної політики держави, специфіки регулювання та попередження дискримінацій, характер впливу на соціально-політичну стабільність в контексті демократичних трансформацій українського політичного процесу. Акцентується увага на пошуку теоретичних підходів дослідження проблеми дискримінації в аспекті побудування демократичної моделі політики як на рівні суто владних, суспільно-владних так і міжсоціальних політичних взаємодій. У статті досліджуються механізми гармонізації та інституціоналізації політичного процесу, які реалізуються в українській антидискримінаційній політиці держави. Також особлива увага приділяється зарубіжному досвіду Європейського Союзу, в особливості нормотворчих практик для удосконалення національної концепції розвитку антидискримінаційної стратегії держави.

В статье анализируется основы антидискриминационной политики государства, специфики регулирования и предупреждения дискриминации, характер влияния на социально-политическую стабильность в контексте демократических трансформаций украинского политического процесса. Акцентируется внимание на поиске теоретических подходов исследования проблемы дискриминации в аспекте построения демократической модели политики как на уровне сугубо властных, общественно-властных так и между социальными политических взаимодействий. В статье исследуются механизмы гармонизации и институционализации политического процесса, которые реализуются в украинском антидискриминационного политике государства. Также особое внимание уделяется зарубежному опыту Европейского Союза, в особенности нормативных практик для совершенствования национальной концепции развития антидискриминационной стратегии государства.

The article analyzes the principles of anti-discrimination policy of the state, the specifics of regulation and prevention of discrimination, the nature of the impact on socio-political stability in the context of democratic transformations of the Ukrainian political process. Emphasis is placed on finding theoretical approaches to the study of the problem of discrimination in terms of building a democratic model of politics at the level of purely authoritarian, socially authoritative and intersocial political interactions. The article examines the mechanisms of harmonization and institutionalization of the political process, which are implemented in the Ukrainian anti-discrimination policy of the state. Special attention is also paid to the foreign experience of the European Union, in particular rule-making practices to improve the national concept of development of anti-discrimination strategy of the state.
Іванова А. В. Антидискримінаційна політика України в аспекті демократичних перетворень / А. В. Іванова // Актуальні проблеми політики : зб. наук. пр. / редкол.: С. В. Ківалов (голов. редкол.), Л. І. Кормич (голов. ред.), І. М. Милосердна (відп. ред.) [та ін.] ; НУ «ОЮА», Південноукр. центр гендер. проблем. – Одеса : Фенікс, 2019. – Вип. 63. – С. 181-193.
Keywords: толерантність; дискримінація; політична стабільність; демократичний транзит; антидискримінаційна політика; толерантность; дискриминация; политическая стабильность; демократический транзит; антидискриминационная политика; tolerance; discrimination; political stability; democratic transition; anti-discrimination policy; Research Subject Categories::LAW/JURISPRUDENCE