Moyens linguistiques de représentation du concept "argent” en français - Paltséva, V. V.; Пальцева, Валентина Володимирівна; Vydysheva, O.G.; Видишева, О. Г.; Видишева, Ольга Георгіївна (Київ, 2021)
Це дослідження присвячене вивченню специфіки мовних засобів репрезентації і структураціі концепту “argent/гроші” французькій мові. Одним із завдань лінгвістики на даному етапі є вивчення того, як пізнання відбивається в мові. У результаті пізнавальної діяльності людина категорізує окремі ділянки концептуальної картини світу. Оскільки картини світу національно специфічні і носії різних мов можуть бачити і членувати світ по-різному, через призми своїх мов, то виникає необхідність у їх зіставленні. Це допомагає виявити особливості знань у представників різних етносів, специфічні риси їхнього менталітету. Дана робота виконана в руслі досліджень, присвячених співвідношенню мови, свідомості і культури. Методи дослідження стали основою і концептуальним аналізом. У когнітивістиці образне сприйняття відображається в репрезентованих контекстах. Пропоноване дослідження є спробою комплексного опису засобів мовної репрезентації культурного концепту “argent/гроші”. Розгляд даного концепту і мовних засобів його вираження становить певний інтерес, оскільки воно можливе тільки в комплексі з даними інших, суміжних із лінгвістикою наук. Теоретичні передумови дослідження пов’язуються нами, головним чином, із теорією номінації, що дає змогу проаналізувати слова за їхнім номінативним потенціалом і орієнтованістю читача на позначення фрагмента дійсності, іменованого “argent/гроші”, виділеного й осмисленого в процесі сприйняття і пізнання світу. Метою дослідження є виявлення сукупності мовних засобів онтологізації концепту “argent/гроші”, його ментальний опис і структурація, виявлення фрагмента світу, зафіксованого мовними синонімічними засобами із загальним значенням “argent/гроші”, класифікаційний розподіл виділених лексем, а також вивчення паремій та афоризмів, що відтворюють модель концептуалізації світу. У статті також розглянуто особливості концептуалізації поняття “argent/гроші” у паремійних фондах французької і російської мов. Таким чином, концепт гроші є одним із базових концептів культури, а ставлення до грошей акумулює соціальну і психологічну енергію.

This article is devoted to the study of the language tools specifics, representation and structuring of the concept of “argent / money” in French. One of the tasks of linguistics at this stage is to study how cognition is reflected in language. As a result of cognitive activity, a person categorizes certain parts of the conceptual picture of the world. Since pictures of the world are nationally specific and speakers of different languages can see and articulate the world differently, through the prisms of their languages, there is a need to compare them. This helps to identify the peculiarities of knowledge of different ethnic groups, specific features of their mentality. This work is performed in line with research on the relationship of language, consciousness and culture. Research methods have become the basis and conceptual analysis. In cognitivism, figurative perception is reflected in the represented contexts. The proposed study is an attempt to comprehensively describe the means of linguistic representation of the cultural concept of “argent / money”. Consideration of this concept and the linguistic means of its expression is of some interest, because it is possible only in combination with data from other sciences related to linguistics. The theoretical background of the study is mainly related to the theory of nomination, which allows us to analyze words for their nominative potential and the reader’s focus on the fragment of reality called “argent / money”, selected and understood in the process of perception and knowledge of the world. The aim of the study is to identify a set of linguistic means of ontologizing the concept of “argent / money”, its mental description and structure, to identify a fragment of the world recorded by linguistic synonyms with a common meaning “argent / money”, classified distribution of selected tokens, and study paremias and aphorisms reproducing the model of conceptualization of the world. The article also considers the peculiarities of the conceptualization of the concept of “argent / money” in the paremy funds of the French and Russian languages. Thus, the concept of money is one of the basic concepts of culture, and the attitude to money – accumulates social and psychological energy.
Paltseva V. Moyens linguistiques de représentation du concept "argent” en français / V. Paltseva, O. Vydysheva // Вчені записки Таврійського національного університету імені В. І. Вернадського. Серія : Філологія. Журналістика. – 2021. – Т. 32(71), № 4(1). – С. 278-282. DOI https://doi.org/10.32838/2710-4656/2021.4-1/46
Keywords: Research Subject Categories::HUMANITIES and RELIGION; концепт; гроші; лінгвокультура; семантика; паремії; concept; money; linguoculture; semantics; paremiology