Методологічні правила порівняльно-правових досліджень - Баранова, Юлія Олегівна (Одеса, 2016)
Дисертація є першим комплексним загальнотеоретичним дослідженням проблем застосування методологічних правил у порівняльно-правових дослідженнях. У роботі удосконалено структуру методології порівняльного правознавства шляхом надання нової інтерпретації окремим її елементам. Визначено, що вона є багаторівневою, а методологічні правила порівняльно-правових досліджень є одним із її важливих елементів. Виявлено співвідношення методологічних правил порівняльно-правових досліджень із такими суміжними категоріями, як: «методологічні принципи», «метод», «методика», «методологічні вимоги», «рекомендації», «засоби пізнання», «установки», «концепції», «аксіоми», «канони», «алгоритми», «прийоми», «вказівки», «логічні правила», і на цій основі надано авторську дефініцію методологічних правил. Визначено характерні риси методологічних правил. Здійснено класифікацію методологічних правил порівняльно-правових досліджень на основі різних критеріїв у залежності від: етапів досліджень –методологічні правила підготовчого етапу, етапів збору інформації, її попередньої обробки, аналізу та оцінки; рівня цих досліджень – методологічні правила емпіричного і теоретичного рівнів; видів порівняння – методологічні правила функціонального, діахронного, субстанціонального порівняння та порівняння на макро- та мікрорівнях. Розкрито зміст методологічних правил порівняльно-правових досліджень за етапами, рівнями наукового пізнання та видами порівняння.

Диссертация является первым комплексным общетеоретическим исследованием проблем применения методологических правил в сравнительно-правовом познании. Сравнительно-правовые исследования, имея большое теоретическое и практическое значение, постоянно обращаються к сложным правовым явлениям, функционирующим в рамках общества, охватывают неограниченное количество правовых систем, и поэтому вопросы усовершенствования и дополнения их методологической базы являются особенно актуальными. Применение методологических правил сравнительно-правовых исследований будет способствовать более совершенному построению самого процесса познания правовой карты мира, а также увеличению уровня надежности информации, полученной в ходе этого исследования. Усовершенствована структура методологии сравнительного правоведения посредством новой интерпретации отдельных ее элементов. Установлено, что она является многоуровневой, а методологические правила сравнительно-правовых исследований являются одним из важнейших ее элементов. Определено соотношение методологических правил сравнительно-правовых исследований с такими смежными категориями, как «методологические принципы», «метод», «методика», «методологические требования», «рекомендации», «средства познания», «установки», «концепции», «аксиомы», «каноны», «алгоритмы», «приемы», «указания», «логические правила», и на этой основе сформулирована авторская дефиниция методологических правил. Выявлены характерные черты методологических правил. Осуществлена класификация методологических правил сравнительно-правовых исследований на основании разных критериев в зависимости от: этапов исследования – методологические правила подготовительного этапа, этапов сбора информации, ее предварительной обработки, анализа и оценки; уровня этих исследований – методологические правила эмпирического и теоретического уровней; видов сравнения – методологические правила функционального, диахронного, субстанционального сравнения и сравнения на макро- и микроуровнях. Раскрыто содержание методологических правил сравнительно-правовых исследований в зависимости от этапов, уровней научного познания и видов сравнения.

The thesis is the first complex scientific general theoretic research of problems of application of methodoligical rules in comparative legal studies. The thesis improves the structure of methodology of comparative law by providing new interpretation of its separate elements. It is determined that the structure is multilevel and methodological rules of comparative legal research are one of its important elements. Correlation of methodological rules of comparative legal research with such related categories as «methodological principles», «method», «methodology», «methodological requirements», «recommendations», «ways of learning», «directives», «concepts», «axioms», «canons», «algorithms», «technique», «guidelines», «logical rules» are also discovered. On this basis the author’s definition of methodological rules is given. Characteristic features of the methodological rules are also defined. The thesis classifies methodological rules of comparative legal research on the basis of various criteria depending on: the stages of research – methodological rules of preparatory stage, stages of data collection, its pre-processing, analysis and evaluation; level of this research – methodological rules of empirical and theoretical levels; types of comparison – methodological rules of functional, diachronic, substantial comparison and comparison on macro and micro levels. The content of the methodological rules of comparative legal studies, depending on the stages, levels of scientific knowledge and types of comparison. The thesis discloses the content of methodological rules of comparative legal studies, depending on the stages, the levels of scientific knowledge and the kinds of comparison.
автореферат на здобуття наукового ступеня кандидата юридичних наук зі спеціальності 12.00.01 - теорія та історія держави і права; історія політичних і правових учень
Баранова Ю.О. Методологічні правила порівняльно-правових досліджень : дис. ... канд. юрид. наук : 12.00.01 / Баранова Юлія Олегівна. - Одеса, 2015. - 193 с.
Keywords: методологічні правила; порівняльно-правове пізнання; емпіричний та теоретичний рівні порівняльно-правового пізнання; функціональне порівняння; порівняння на макро- та мікрорівнях; діахронне порівняння; субстанціональне порівняння