Strengthening the right to development: the role of the European Court of Human Rights - Yakubovska, N. O.; Якубовська, Н. О. (Одеса : Фенікс, 2012)
The article studies the ECHR practice related to the protection of socioeconomic rights as the elements of the right to development. Analysis of the number of ECHR cases has shown that sometimes Court interprets Articles 3, 6, 8 and 14 of the European Convention for the Protection of Human Rights and Fundamental Freedoms as imposing on states positive obligations to secure the effective enjoyment by individuals of their socioeconomic rights. Given the difficulties associated with the judicial protection of the right to development, the ECHR practice is as an important contribution to the strengthening of the right to development.

Статтю присвячено розгляду практики ЄСПЛ, пов’язаної із захистом соціально-економічних прав людини як елементів, що складають право на розвиток. Аналіз низки справ, розглянутих ЄСПЛ, показав, що в деяких випадках Суд інтерпретує статті 3, 6, 8 і 14 Європейської Конвенції про захист прав людини та основних свобод як такі, що покладають на держави позитивні зобов’язання з забезпечення ефективної реалізації індивідами їх соціально-економічних прав. Враховуючи труднощі, пов’язані з судовим захистом права на розвиток, розглянута практика ЄСПЛ вносить важливий внесок у зміцнення права на розвиток.

Статья посвящена рассмотрению практики ЕСПЧ, связанной с защитой социально-экономических прав человека как элементов, составляющих право на развитие. Анализ ряда дел, рассмотренных ЕСПЧ, показал, что в некоторых случаях Суд интерпретирует статьи 3, 6, 8 и 14 Европейской Конвенции о защите прав человека и основных свобод как возлагающие на государства позитивные обязательства по обеспечению эффективной реализации индивидами их социальноэкономических прав. Учитывая трудности, связанные с судебной защитой права на развитие, рассмотренная практика ЕСПЧ вносит важный вклад в укрепление права на развитие.
Yakubovska N. O. Strengthening the right to development: the role of the European Court of Human Rights / N. O. Yakubovska // Правове забезпечення ефективного виконання рішень і застосування практики Європейського суду з прав людини : зб. наук. cт. Міжнар. наук.-практ. конф. (Одеса, 15 вересня 2012 р.) / за ред. С. В. Ківалова ; НУ «ОЮА». – Одеса : Фенікс, 2012. – С. 158-165.
Keywords: human rights; the right to development; socio-economic rights; the European Court of Human Rights; the European Convention for the Protection of Human Rights and Fundamental Freedoms; права людини; право на розвиток; соціально-економічні права; Європейський суд з прав людини; Європейська Конвенція про захист прав людини і основних свобод; права человека; право на развитие; социально-экономические права; Европейский суд по правам человека; Европейская Конвенция о защите прав человека и основных свобод