Особливості сприйняття концепції церковно-державних відносин студентами духовних ВНЗ Православної Церкви: результати соціологічного дослідження - Попович, В. М.; Popovych, V. М. (My University, 2017)
Сучасні християнські конфесії зацікавлені у формулюванні власних соціальних концепцій, які сприяють їх розвитку в секуляризованому постіндустріальному суспільстві. Особливого значення соціальне вчення набуває в Українській Православній Церкві, поширення якого виступає як одне з головних завдань православного богослов’я. Механізмом реалізації цього важливого завдання є інкорпорація соціального вчення в систему православної богословської освіти. Особливого значення набуває проблема специфіки церковно-державних відносин у Православній Церкві. Соціальне вчення Церкви не є універсальною доктриною чи конкретною соціально-політичною чи економічною програмою, а комплексом положень і принципів, у світлі яких необхідно шукати шляхи вирішення проблем, які належать до сфери суспільного життя, політичної чи економічної діяльності. У статті наведено результати соціологічного опитування щодо сприйняття концепції церковно-державних відносин студентами духовних ВНЗ Православної Церкви.

Современные христианские конфессии заинтересованы в формулировании собственных социальных концепций, которые способствуют их развитию в секуляризованном постиндустриальном обществе. Особенное значение имеет развитие социальное учение в Украинской Православной Церкви, реализация которого выступает как одна из главных задач православного богословия. Механизмом реализации этой важной задачи является инкорпорация социального учения в систему православного богословского образования. Особенное значение имеет проблема специфики взаимоотношений Церкви и государства в Православной Церкви. Социальное учение Церкви не является универсальной доктриной или конкретной социально-политической либо экономической программой, а комплексом положений и принципов, в свете которых необходимо искать пути решения проблем, которые принадлежат сфере общественной жизни, политической или экономической деятельности. В статье представлены результаты социологического опроса по поводу восприятия церковно-государственных отношений студентами духовных ВУЗов Православной Церкви.

Modern Christian confessions are interested in the formulation of their own social concepts which contribute to their development in a secularized post-industrial society. The social doctrine is of particular importance in Ukrainian Orthodox Church, the spread of which appears as one of the main tasks of Orthodox theology. The mechanism of this important task’s realization is in the social doctrine’s incorporation into the Orthodox theological education’s system. The problem of the church – state relations specificity in the Orthodox Church has a special value. The article presents the results of a sociological poll on the perception of the church-state relations’ concept by students of divinity higher education institutions of Orthodox Church.
Попович В. М. Особливості сприйняття концепції церковно-державних відносин студентами духовних ВНЗ Православної Церкви: результати соціологічного дослідження / В. М. Попович // Актуальні проблеми філософії та соціології: Науково-практичний журнал / Голов. ред. Д. В. Яковлев; відпов. секретар І. В. Шамша; Міністерство освіти і науки України; Національний університет "Одеська юридична академія". - Одеса, 2017. - Вип. 16. - С. 97-100.
Keywords: православна церква; соціальне вчення; богословська освіта; церковно-державні відносини; концепція «симфонії влад»; православная церковь; социальное учение; богословское образование; церковно-государственные отношения; концепция «симфонии властей»; Orthodox Church; social doctrine; theological education; church-state relations; «symphony of powers» concept