Максими сімейного права у римському приватному праві - Бабич, Ірина Григорівна; Babych, Iryna H. (Одеса : Фенікс, 2026)
Україна знаходиться на етапі активних реформувань в сфери цивільного і приватного права загалом. Відбувається аналіз і розробка кодифікованих нормативно правових актів, в процесі прийняття знаходиться новий Цивільний кодекс України. Це обумовлено глобальними процесами цифровізації та універсалізації правих регулювання поведінки учасників цивільного права, спрямовується регулювання на зближення європейських правових систем із Україною. Удосконалюється підходи до регулювання механізмів стягнення аліментів, захисту прав дітей, питання реєстрації та розірвання шлюбу Сімейне право знаходиться у більшій частині в сфері відносин публічного права, хоча традиційно предметом регулювання було приватного права. З такої точки зору підвищується роль правил, які виконують наднаціональну роль, до них можна віднести принципи римського права.
Бабич І. Г. Максими сімейного права у римському приватному праві. Соціально-політична та правова система України в цифрову епоху: сучасні виклики : матеріали Міжнар. наук.-практ. конф. (м. Одеса, 22 квіт. 2026 р.) / заг. ред. С. Ківалова ; НУ «Одес. юрид. академія». Одеса : Фенікс, 2026. Т. 2. С. 78-82. URL: https://doi.org/10.32837/11300.32980
Keywords: принципи; максими; сімейне право; цивільне прав; римське право; principles; maxims; family law; civil law; roman law