Цифрові інструменти участі громадян у контексті розвитку електронної демократії - Горбатюк, Артем Олегович; Горбатюк, А. О. (Одеса : Фенікс, 2026)
Концепція розвитку електронної демократії в Україні формує нормативно-правову основу інтерпретації ключових категорій, зокрема електронної демократії, електронної участі, електронних консультацій та електронної петиції. У цьому контексті принципово важливим є те, що електронна участь визначається як форма реалізації права громадян на участь у формуванні, реалізації, моніторингу та оцінюванні державної політики. Така інтерпретація акцентує на двосторонньому характері взаємодії між суб’єктами владних повноважень і громадянським суспільством, що має здійснюватися у межах процедурно врегульованих і прозорих механізмів
Горбатюк А. О. Цифрові інструменти участі громадян у контексті розвитку електронної демократії. Соціально-політична та правова система України в цифрову епоху: сучасні виклики : матеріали Міжнар. наук.-практ. конф. (м. Одеса, 22 квіт. 2026 р.) : у 2-х т. / заг. ред. С. Ківалова ; НУ «Одес. юрид. академія». Одеса : Фенікс, 2026. Т. 2. С. 349-353 . URL: https://doi.org/10.32837/11300.33118
Keywords: електронна демократія; цифрова участь; інструменти участі громадян; публічне управління; відкриті дані; e-democracy; digital participation; citizen participation tools; public governance; open data