Арбітражна угода в спорті - Залізко, Оксана Миколаївна; Залізко, О. М.; Zalizko, Oksana M. (Одеса : Гельветика, 2021)
Стаття присвячена визначенню сутності арбітражної угоди в спорті. Проаналізовано наукові позиції та міжнародні акти щодо поняття арбітражної угоди. Автором запропоновано власне визначення поняття «арбітражна угода в сфері спорту» – угода сторін про передачу спору, який виник чи може виникнути між ними в майбутньому, на розгляд до органів здійснення спортивного правосуддя, що має наслідком виключення юрисдикції державних судів. Арбітражна угода може бути самостійною угодою або частиною інших документів (арбітражне застереження). Арбітражне застереження може міститися в договорі (укладеному між посередником і спортсменом або між спортсменом і клубом тощо), у статутних і регламентних документах спортивних організацій, заявках на участь у спортивних подіях (Entry form). Обґрунтовується теза, що арбітражна угода, з якої випливає компетенція органів здійснення спортивного правосуддя, відрізняється від арбітражних угод, що є підставами для передачі спорів до міжнародних комерційних арбітражів. Посилання передати спортивний спір на розгляд до органу спортивного правосуддя може міститися в арбітражному застереженні, прописаному в договорі або регламенті, або в окремо укладеній пізніше арбітражній угоді (арбітражний розгляд у першій інстанції), або в результаті апеляції, поданої на рішення федерації, асоціації або іншого спортивного органу, якщо статут, або регламентні документи таких органів, або окрема угода передбачають можливість подання апеляції (апеляційний арбітражний розгляд). Установлено, що суб’єкти спорту переважно звертаються до відповідних органів спортивних організацій, компетенція яких передбачена статутами (регламентами, положеннями) відповідних спортивних організацій. Такий підхід пояснюється тим, що в спорті існує власна система органів здійснення спортивного правосуддя, які хоч не є недержавними, однак є не менш дієвим, а більш компетентним та оперативним способом урегулювання спортивних спорів. Зазначено, що майже в усіх статутних і регламентних документах спортивних організацій міститься арбітражне застереження, яке передбачає, що рішення можуть бути оскаржені до CAS як останньої інстанції.

The article is devoted to defining the essence of the arbitration agreement in sports. Scientific positions and international acts on the concept of arbitration agreement was analyzed. Author proposed her own definition of the concept of “arbitration agreement in sports” – an agreement between the parties to submission a dispute that has arisen or may arise between them in the future, for consideration by the sport dispute resolution bodies, which has the effect of excluding the jurisdiction of state courts. The arbitration agreement may be an independent agreement or be part of other documents (arbitration clause). The arbitration clause may be contained in the contract (concluded between the mediator and the athlete or between the athlete and the club, etc.), in the statutory and regulatory documents of sports organizations, applications for participation in sporting events (Entry form). It is argued that the arbitration agreemen which the competence of sport dispute resolution bodies is followed diverge arbitration agreements, that are the basis for the submission of disputes to international commercial arbitration. A reference related to submission of sport disputes for consideration by the sport dispute resolution body may arise out of an arbitration clause contained in a contract or regulations or by reason of a later arbitration agreement (ordinary arbitration proceedings) or may involve an appeal against a decision rendered by a federation, association or sports-related body where the statutes or regulations of such bodies, or a specific agreement provide for an appeal (appeal arbitration proceedings). It is established that sport stakeholders mainly apply to the relevant bodies of sports organisations, the competence of which is provided by the statutes (regulations,) of the relevant sports organisations. This approach is explained by the fact that in sports sphere has its own system of sport dispute resolution bodies, which are non-government bodies, however are no less effective and more competent and efficient way of resolving sports disputes. The article states that almost all statutory and regulatory documents of sports organisations contain an arbitration clause, which stipulates that decisions may be appealed to the CAS as a last instance.
Залізко О. М. Арбітражна угода в спорті / О. М. Залізко // Часопис цивілістики : наук.-практ. журн. / Є. О. Харитонов (голов. ред.), О. І. Харитонова (заст. голов. ред.), К. Г. Некіт (відп. секр.), редкол.: С. В. Ківалов, В. В. Завальнюк [та ін.]. - Одеса : Гельветика, 2021. – Вип. 42. – С. 49-54.
Keywords: Research Subject Categories::LAW/JURISPRUDENCE; спортивний арбітраж; арбітражна угода; арбітражне застереження; арбітражна угода в спорті; вирішення спорів; sport arbitration; arbitration agreement; arbitration clause; arbitration agreement in sports; dispute resolution