Розвиток самоврядних начал у трансформаціях форми сучасної держави: теоретично-правові проблеми - Толстенко, Володимир Леонідович; Толстенко, Владимир Леонидович; Tolstenko, Vladimir L. (Одеса : Фенікс, 2014)
У статті досліджено кореляцію процесів розвитку самоврядних начал та форми держави в сучасних умовах. Автор обґрунтовує роль муніципальної влади як специфічного різновиду публічної влади, що входить до загальної системи публічної влади і видозмінює форму сучасної держави. Розкрито механізми впливу муніципальної влади та органів місцевого самоврядування на трансформацію конкретних елементів форми держави. Проаналізовано тенденції розвитку міжнародного права в частині гарантування сталого розвитку системи місцевого самоврядування як фундаментального критерію демократичної форми держави.

В статье исследованы корреляции процессов развития начал самоуправления и формы государства в современных условиях. Автор обосновывает роль муниципальной власти как специфической разновидности публичной власти, которая входит в общую систему публичной власти и видоизменяет форму современного государства. Раскрыты механизмы влияния муниципальной власти и органов местного самоуправления на трансформацию конкретных элементов формы государства. Проанализированы тенденции развития международного права в части гарантирования устойчивого развития системы местного самоуправления как фундаментального критерия демократической формы государства.

The article investigates the correlation of development processes of local authorities and the state form in modern conditions. The author substantiates the role of municipal authorities as a specific variety of public authority, which is an important part of the general system of public authorities and alters the shape of the modern state. The mechanisms of influence of the municipal government and local authorities on the transformation of concrete state forms elements are characterized. The trends in the development of international law with regard to guaranteeing the sustainable development of local self-government as a fundamental criterion of a democratic form of government are analyzed.
Толстенко В. Л. Розвиток самоврядних начал у трансформаціях форми сучасної держави: теоретично-правові проблеми / В. Л. Толстенко // Актуальні проблеми політики : зб. наук. пр. / редкол.: С. В. Ківалов (голов. ред.), Л. І. Кормич (заст. голов. ред.), М. А. Польовий [та ін.] ; НУ «ОЮА», Південноукраїнський центр гендерних проблем. – Одеса : Фенікс, 2014. – Вип. 53. – С. 29-40.
Keywords: Research Subject Categories::LAW/JURISPRUDENCE; розвиток самоврядних начал; форми держави; муніципальна влада; державно-правий розвиток; развитие самоуправляющихся начал; формы государства; муниципальные власти; государственно-правый развитие; the development of self-started; form of government; municipal government; State and Development Law