"Відповідальність за захист": виникнення та розвиток концепції - Назаренко, О. А.; Nazarenko, O. A. (Одеса : Фенікс, 2012)
На думку автора статті сумний досвід «гуманітарного» втручання в 1999 році в Югославії та бездіяльність міжнародного співтовариства під час подій в Руанді в 1994 р. змушують шукати збалансовану концепцію, метою якої є власне захист людини від найтяжчих злочинів, чинити які може і власна держава. Можливо з часом такою концепцією стане «відповідальність за захист», яка вже є більше ніж концепцією, але поки що не нормою міжнародного права.
Назаренко О. А. "Відповідальність за захист": виникнення та розвиток концепції / О. А. Назаренко // Міжнародні читання з міжнародного права пам’яті професора П.Є. Казанського : матер. третьої міжнар. наук. конф. (м. Одеса, 2–3 листопада 2012 р.) / відп. за випуск М. І. Пашковський ; НУ «ОЮА». – Одеса : Фенікс, 2012. – С. 303-306.
Keywords: "відповідальність за захист"; "ответственность за защиту"; "Responsibility to protect"; концепція відповідальності за захист; концепция ответственности за защиту; responsibility to protect concept; відповідальність держав за захист; ответственность государств за защиту; responsibility of States to protect