Використання соціальних медіа для вирішення ідентифікаційних завдань під час виявлення та розслідування злочинів, пов’язаних із державною зрадою - Цехан, Д. М.; Мурашко, А. С. (Гельветика, 2024)
Представлена стаття має постановочний характер та присвячена дослідженню проблематики використання соціальних медіа для вирішення ідентифікаційних завдань під час виявлення та розслідування злочинів, пов’язаних із державною зрадою. У статті на підставі аналізу статистичних даних звернуто увагу на тенденційні зміни у структурі та динаміці злочинності, що зумовлено триваючим на території України збройним конфліктом. Звернуто увагу, що у структурі механізму такої злочинної діяльності значна роль належить різним типам соціальних медіа, що зумовлено широкою доступністю інформаційних технологій для усіх верств населення. На підставі наявних статистичних даних детально проаналізовано структуру та поширеність різних типів соціальних медіа серед населення України. Наголошено, що оптимізація розслідування таких кримінальних правопорушень на сучасному етапі, значним чином зумовлена якістю ідентифікаційних досліджень, які проводяться із використанням кіберпростору. Виокремлено основні позиції вчених щодо форм та напрямів використання соціальних медіа під час розслідування злочинів. На підставі наявних наукових позицій виокремлено три основні напрями використання соціальних медіа під час розслідування. Виокремлено основні напрями та завдання моніторингу соціальних мереж правоохоронними органами. Наголошено, що, фактично, такий моніторинг є однією із форм оперативного обслуговування кіберпростору та виокремлено основні завдання такої діяльності. Авторами звернуто окрему увагу на важливості використання таких ідентифікаційних методів на початковому етапі кримінального провадження залежно від типових слідчих ситуацій. Виокремлено різне функціональне призначення таких ідентифікаційних завдань для відповідних ситуацій. The presented article has a procedural nature and is devoted to the study of the problems of using social media to solve identification tasks during the detection and investigation of crimes related to treason. Based on the analysis of statistical data, the article draws attention to the trend changes in the structure and dynamics of crime caused by the ongoing armed conflict on the territory of Ukraine. Attention is drawn to the fact that in the structure of the mechanism of such criminal activity, a significant role belongs to various types of social media, which is due to the wide availability of information technologies for all segments of the population. Based on the available statistical data, the structure and prevalence of various types of social media among the population of Ukraine were analysed in detail. It is emphasized that the optimization of the investigation of such criminal offenses at the current stage is largely determined by the quality of identification research conducted using cyberspace. The main positions of scientists regarding the forms and directions of using social media during the investigation of crimes are highlighted. On the basis of the available scientific positions, three main directions of using social media during the investigation are distinguished. The main directions and tasks of monitoring social networks by law enforcement agencies are highlighted. It is emphasized that, in fact, such monitoring is one of the forms of operational cyberspace maintenance, and the main tasks of such activity are highlighted. Particular attention is paid to the importance of using such identification methods at the initial stage of criminal proceedings depending on typical investigative situations. The different functional purpose of such identification tasks for the relevant situations is highlighted.
The use of social media to solve identification tasks during the detection and investigation of crimes related to treason
Цехан Д. М. Використання соціальних медіа для вирішення ідентифікаційних завдань під час виявлення та розслідування злочинів, пов’язаних із державною зрадою / Д. М. Цехан , А. С. Мурашко // Юридичний науковий електронний журнал : електронне наукове фахове видання / МОН України, ЗНУ. – Гельветика, 2024. – Вип. 2. – С. 481-483.
Keywords: кримінальне провадження; досудове розслідування; слідча ситуація; доказування; ідентифікація; профайлінг; інформаційний профайлінг; особа злочинця; злочин; державна зрада; кіберпростір; соціальні мережі; criminal proceedings; pre-trial investigation; investigative situation; evidence; identification; profiling; information profiling; identity of the criminal; crime; treason; cyberspace; social networks