Кіотський протокол і його імплементація у Європейському Союзі - Глуздєєв, О. О.; Глуздеев, О. О.; Gruzdev, O. O. (Одеса, 2010)
На думку автора статті Кіотський протокол визначає три механізми гнучкості, які можуть застосовуватися сторонами Додатку I Рамкової конвенції ООН про зміну клімату на додачу до власних внутрішніх дій, щоб сприяти їм у досягненні цілей відносно викидів. Цими трьома механізмами є проекти спільного впровадження (стаття 6), механізм чистого розвитку (стаття 12), торгівля квотами (стаття 17). Незважаючи на немалу кількість критики, зокрема щодо практичних аспектів реалізації цього документу, механізми, передбачені Кіотським протоколом зараз є найдієвішими щодо боротьби з глобальним потеплінням у світовому масштабі.
Глуздєєв О. О. Кіотський протокол і його імплементація у Європейському Союзі / О. О. Глуздєєв // Міжнародні читання присвячені пам’яті професора Імператорського Новоросійського університету П. Є. Казанського: матеріали Міжнародної конференції (м. Одеса, 22-23 жовтня 2010 року). - Одеса, 2010. - С. 273-274.
Keywords: Кіотський протокол; глобальне потепління; зобов’язання держав-учасниць з обмеження та зниження викидів парникових газів в атмосферу; зміну клімату; Киотский протокол; глобальное потепление; обязательства государств-участниц об ограничениях та снижении выбросов парниковых газов в атмосферу; изменение климата; The Kyoto Protocol; global warming; obligations of the participants of the limitations that reduce greenhouse gas emissions; changing of the climate