Деякі аспекти міжнародно-правового захисту світових лісових екосистем у світлі боротьби з кліматичними змінами - Яцухненко, Є. С.; Яцухненко, Е. С.; Yasuhnenko, E. S. (Одеса : Фенікс, 2012)
На думку автора статті має бути утворений механізм збереження лісових екосистем. Необхідною виступає термінова заборона будь-якої діяльності, яка завдає шкоди усім первісним лісам, що досі збереглися на планеті Земля. Також необхідно вжити заходів до збільшення площ таких екосистем шляхом усунення з ряду експлуатованих лісів господарської діяльності, що дозволить їм відновитися до стану первісних. Необхідні серйозні міжнародні дослідження під егідою міжнародного співтовариства для визначення необхідної площі первісних лісів, яка дозволить збалансувати клімат планети. У решті лісів необхідним є просування сталого управління. На окремих, визначених територіях, доцільно проводити плантаційне вирощування необхідних рослинних ресурсів найбільш економічно доцільним способом для того, щоб зберегти якомога більшу частину лісів незайманими. Також необхідно зазначити, що відповідальність за винищення лісових екосистем має бути розподілена між усіма країнами, адже господарська діяльність у розвинутих країнах призводить до деградації лісових екосистем на їх території, у той самий час, як саме до цих країн йде продукція, отримана у процесі деградації тропічних лісів у країнах, що розвиваються. Крім того, ця проблема стосується кожної країни, у тому числі тих, що позбавлені великих лісових площ, оскільки відповідні кліматичні зміни торкнуться кожного куточка нашої планети.
Яцухненко Є. С. Деякі аспекти міжнародно-правового захисту світових лісових екосистем у світлі боротьби з кліматичними змінами / Є. С. Яцухненко // Міжнародні читання з міжнародного права пам’яті професора П.Є. Казанського : матер. третьої міжнар. наук. конф. (м. Одеса, 2–3 листопада 2012 р.) / відп. за випуск М. І. Пашковський ; НУ «ОЮА». – Одеса : Фенікс, 2012. – С. 541-544.
Keywords: міжнародно-правовий захист світових лісових екосистем; боротьба з кліматичними змінами; плантаційне вирощування необхідних рослинних ресурсів; відповідальність за винищення лісових екосистем; необхідна площа первісних лісів, яка дозволить збалансувати клімат планети; скорочення викидів парникових газів в атмосферу; международно-правовая защита мировых лесных экосистем; international legal protection of the world's forest ecosystems; борьба с климатическими изменениями; the fight against climate change; плантационное выращивание необходимых растительных ресурсов; plantation cultivation of the necessary plant resources; ответственность за уничтожение лесных экосистем; responsible for the destruction of forest ecosystems; необходимая площадь первобытных лесов, которая позволит сбалансировать климат планеты; Required space primeval forests, which will balance the planet's climate; сокращение выбросов парниковых газов в атмосферу; reduction of greenhouse gas emissions