Психологічні аспекти кібераддикцій у структурі віктимної поведінки жертв злочинів у цифровому просторі - Афонін, Дмитро Сергійович; Афонін, Д. С. (Одеса : Фенікс, 2026)
Стрімка трансформація суспільних відносин у цифрову епоху призвела до виникнення унікального соціокультурного ландшафту, де віртуальна реальність стає невід’ємним складником життєвого простору особистості. Проте паралельно з розширенням можливостей для самореалізації та комунікації, цифровізація породила специфічні загрози, серед яких особливе місце посідає кіберзлочинність. Актуальність дослідження психологічних аспектів кібераддикцій як чинників віктимізації зумовлена тим, що сучасні кримінальні стратегії в мережі Інтернет дедалі частіше спрямовуються не на злам технічних систем, а на маніпуляцію людською психікою. У цьому контексті кібераддикція виступає не лише як форма адиктивної поведінки, а як системний детермінант, що радикально змінює віктимологічний профіль користувача, роблячи його вразливим до специфічних видів цифрових посягань.
Афонін Д. С. Психологічні аспекти кібераддикцій у структурі віктимної поведінки жертв злочинів у цифровому просторі. Соціально-політична та правова система України в цифрову епоху: сучасні виклики : матеріали Міжнар. наук.-практ. конф. (м. Одеса, 22 квіт. 2026 р.) : у 2-х т. / заг. ред. С. Ківалова ; НУ «Одес. юрид. академія». Одеса : Фенікс, 2026. Т. 2. С. 396-398 . URL: https://doi.org/10.32837/11300.33170
Keywords: психологія; юридична психологія; кіберпсихологія; кібераддикція; детер- мінанта; віктимність; жертва; цифровий простір; кіберзлочинність; шахрайство; соціальна інженерія; фішинг; psychology; legal psychology; cyberpsychology; cyberaddiction; determinant; victimhood; victim; digital space; cybercrime; fraud; social engineering; phishing