Defining transitional justice: scholarly debate and UN precision - Plotnikov, Oleksii V.; Плотніков, Олексій Вікторович; Плотников, Алексей Викторович (ФОП Грінь Д. С., 2017)
The article trace he origins and development of the notion of transitional justice in scholarly publications and UN practice. It reveals the historical preconditions of its development. It is being demonstrated that the notion of transitional justice was originally associated with political transit, however later it has been used as a name for the series of measures designed to overcome the consequences of armed conflicts and other situations of mass violence. The article demonstrates the dual nature of transitional justice.

В статті розглядається виникнення та розвиток поняття транзитивної юстиції в науковій думці та практиці ООН. Простежуються історичні передумови зародження цього поняття, виявляються джерела його виникнення та розвитку. Доводиться, що поняття «транзитивна юстиція» початково асоціювалося з правовим забезпеченням політичного транзиту, однак пізніше воно почало використовуватися для позначення комплексу заходів, спрямованих на подолання наслідків збройних конфліктів та інших ситуацій масового насильства. Демонструється дуалізм концепції транзитивної юстиції.

В статье рассматривается возникновение и развитие понятия транзитивной юстиции в научной мысли и практике ООН. Прослеживаются исторические предпосылки зарождения этого понятия, выявляются источники его возникновения и развития. Доказывается, что понятие «транзитивная юстиция» изначально ассоциировалось с правовым обеспечением политического транзита, однако позже оно стало использоваться для обозначения комплекса мер, направленных на преодоление последствий вооруженных конфликтов и других ситуаций массового насилия. Демонстрируется дуализм концепции транзитивной юстиции.
Plotnikov O. Defining transitional justice: scholarly debate and UN precision / O. V. Plotnikov // Lex Portus : юрид. наук. журн. / редкол. : С. В. Ківалов (голов. ред. ради), Б. А. Кормич (голов. ред.), І. В. Сафін (заст. голов. ред.), Т. В. Аверочкіна (наук. ред., відп. секр.) [та ін.] ; НУ "ОЮА", ГО "МА Святий Миколай". - Херсон : ФОП Грінь Д. С., 2017. - № 1. - C. 50-63.
Keywords: transitional justice; post-conflict justice; political transit; human rights; транзитивна юстиція; постконфліктне врегулювання; правосуддя перехідного періоду; політичний транзит; права людини; транзитивная юстиция; постконфликтное урегулирование; правосудие переходного периода; политический транзит; права человека