Структурні чинники механізму інформаційної безпеки держави - Перун, Т. С.; Perun, T. S. (Одеса : Гельветика, 2020)
У науковій статті викладається ступінь та еволюція механізму інформаційної безпеки. З’ясовано, що термін «механізм інформаційної безпеки держави» базується на основі детермінантів і принципів безпеки. Інформаційна безпека країни може розглядатися з позиції забезпечення захисту життєво важливих інтересів усіх громадян, суспільства й держави від внутрішніх і зовнішніх загроз. Автор зазначає, що інформаційна безпека – це динамічний елемент економіки, який адаптується до вимог свого часу. Таким чином, розглядаючи поняття інформаційної безпеки, слід виходити з визначення рівноваги економічної системи та її подальшого сталого розвитку. Також розглядається взаємодія засобів масової інформації та державних органів влади. Аналізується впровадження інформаційно-комунікаційних технологій як фактору подальшого розвитку інформаційних процесів та ефективнішого розвитку державних політико-правових інститутів. Розглянуто можливі варіанти підвищення ефективності інформаційного забезпечення державної політики. Показано, що інформаційне забезпечення державної політики з доступом громадян до відкритих державних ресурсів є одним зі складників національних інтересів України в інформаційній сфері. Автор доходить висновку, що з метою вдосконалення нормативно-правового забезпечення механізму інформаційної безпеки держави доцільно: на законодавчому рівні виробити єдину термінологію, характерну для цієї сфери, у формі глосарію як обов’язкового нормативного варіанта для інших правових актів, що належать до інформаційної безпеки; внести категорію інформаційної безпеки держави в Єдиний державний реєстр нормативно-правових актів; уточнити положення Доктрини інформаційної безпеки України, визначивши, що об’єктом інформаційної безпеки є забезпечення права на інформацію, права на захист від небезпечної інформації, права на недоторканність приватного життя громадян.

The paper reseach highlights the degree and evolution of the information security mechanism. It was found that the term “state information security mechanism” is based on determinants and security principles. The information security of the country can be considered from the standpoint of ensuring the protection of vital interests of all inhabitants of the country, society and the state in the economic sphere from internal and external threats. Author notes that information security is a dynamic element of the economy that adapts to the requirements of its time. Thus, considering the concept of information security, we should proceed from the definition of the balance of the economic system and its further sustainable development. The interaction between the media and state authorities is also considered. The introduction of information and communication technologies as a factor of further development of information processes and more effective development of state political and legal institutions is analyzed. Possible options for improving the efficiency of information support of state policy are considered. It is shown that information support of state policy with access of citizens to open state resources is one of the components of national interests of Ukraine in the information sphere. The author concludes that in order to improve the regulatory and legal support of the information security mechanism of the state it is advisable: at the legislative level to develop a single terminology specific to this area, in the form of a glossary as a mandatory regulatory option for other legal acts related to information security; to enter the category of information security of the state in the Unified state register of normative legal acts; clarify the provisions of the Doctrine of Information Ukraine Security determining that the objects of information security are ensuring the right to information, the right to protection from dangerous information, the right to privacy of citizens.
Перун Т. С. Структурні чинники механізму інформаційної безпеки держави / Т. С. Перун // Юридичний вісник. - Одеса : Гельветика - 2020. - № 4. - С. 117-124.
Keywords: Research Subject Categories::LAW/JURISPRUDENCE; information security; forms of information security; information security of the state; directions of formation of information security; mechanisms of public administration; інформаційна безпека; форми інформаційної безпеки; інформаційна безпека держави; напрями формування інформаційної безпеки; механізми державного управління