Проблема визначеності факторів формування громадянського суспільства - Бичков, М. М.; Бычков, Н. Н.; Bychkov, M. M.; Кавка, В. В.; Kavka, V. V. (My University, 2017)
У статті аналізуються проблеми визначення факторів громадянського суспільства. Робиться спроба систематизувати ті фактори, що визначають формування й функціонування громадянського суспільства, і виявити серед них основні, які певною мірою визначають інші. Особливо акцентується увага на тому, що інтереси освіти й культури повинні стати пріоритетними як для держави, так і для функціонування громадянського суспільства. Зазначається, що громадянським суспільство стає лише тоді, коли воно отримує статус самостійного суб’єкта, здатного вступати з державою у відносини партнерства, діалогу й навіть, якщо необхідно, конфронтації під час вирішення суспільно важливих справ.

В статье анализируются проблемы определения факторов гражданского общества. Делается попытка систематизировать те факторы, что определяют формирование и функционирование гражданского общества, и выявить среди них основные, которые в определенной степени определяют другие. Особенно акцентируется внимание на том, что в развитом гражданском обществе интересы образования и культуры должны стать приоритетными как для государства, так и для экономики. Отмечается, что гражданским общество становится тогда, когда оно получает статус самостоятельного субъекта, способного вступать с государством в отношения партнерства, диалога и даже, если необходимо, конфронтации при решении общественно важных дел.

We are analyzing the problem of determining factors civil society in the article. Trying to systematize the factors determining the formation and functioning of civil society, we find the basic among them, which are determining the others in some way. Especially we pay the main attention to developed civil society interests of education and culture which should become the priority for both the government and the economy. It is noted that civil society become “civil”, when it receives the status of an independent entity which can enter into partnership with the state, dialogue and confrontation in solving socially important issues, when it's necessary.
Бичков М. М. Проблема визначеності факторів формування громадянського суспільства / М. М. Бичков, В. В. Кавка // Актуальні проблеми філософії та соціології: Науково-практичний журнал / Голов. ред. Д. В. Яковлев; відпов. секретар І. В. Шамша; Міністерство освіти і науки України; Національний університет "Одеська юридична академія". - Одеса, 2017. - Вип. 16. - С. 9-11.
Keywords: правова держава; ринкова економіка; інтереси; політична культура; освіта; середній клас; правовое государство; рыночная экономика; интересы; политическая культура; образование; средний класс; constitutional state; market economy; interests; political culture; education; middle class