Підрозділ 5.3. Особливості застосування логотерапії у вирішенні сімейних конфліктів у цифрову еру - Ташматов, Вячеслав Абдуллайович; Tashmatov, Viacheslav (Одеса : Видавець Букаєв Вадим Вікторович, 2026)
У розділі монографії здійснено комплексний теоретико-практичний аналіз особливостей застосування логотерапії у вирішенні сімейних конфліктів в умовах цифрової ери. Актуальність дослідження зумовлена трансформацією сімейних відносин під впливом сучасних інформаційних технологій, зміною традиційних ролей членів родини, зростанням комунікативних труднощів та екзистенційних криз, що позначаються на психологічному благополуччі особистості й родини загалом. У роботі сім’я розглядається як базова соціальна та ціннісна одиниця, що відіграє ключову роль у формуванні особистості, передачі культурних і духовних орієнтирів та забезпеченні емоційної підтримки. Автором окреслено основні типи сімейних конфліктів (комунікативні, рольові, ціннісні, пов’язані з вихованням дітей, інтимною сферою, залежностями, культурними й релігійними відмінностями), а також показано їхній вплив на виникнення ноогенного неврозу як прояву втрати життєвого сенсу та екзистенційної фрустрації. Особливу увагу приділено логотерапії Віктора Франкла як сенсоорієнтованому напряму психологічної допомоги, що базується на ідеях волі до сенсу, свободи вибору, відповідальності та ціннісного ставлення до страждання. Розкрито основні шляхи знаходження сенсу життя – через творчість і працю, досвід і любов, а також гідне ставлення до неминучих труднощів. Обґрунтовано, що саме логотерапевтичний підхід дозволяє трансформувати деструктивні сімейні конфлікти у ресурс особистісного та духовного зростання. У розділі описано методологічний інструментарій дослідження, зокрема спостереження, інтерв’ю, анкетування, кейс-метод, а також спеціалізовані психодіагностичні методики. Представлено можливості практичного застосування логотерапевтичних методів у сімейному консультуванні з урахуванням викликів сучасного цифрового суспільства. Матеріали розділу мають значну теоретичну й практичну цінність та можуть бути використані психологами, психотерапевтами, викладачами психологічних дисциплін, а також фахівцями, які працюють у сфері сімейного консультування й психопрофілактики.
Ташматов В. А. Підрозділ 5.3. Особливості застосування логотерапії у вирішенні сімейних конфліктів у цифрову еру. Концептуальні засади психологічної науки і практики у контексті людиноцентристського виміру в цифрову еру : колективна моногр. Одеса, 2026. С. 367-398. URL: https://hdl.handle.net/11300/32854 ; https://doi.org/10.32837/11300.32854
Keywords: Логотерапія; сімейні конфлікти; життєвий сенс; екзистенційна фрустрація; психологічне благополуччя сім’ї.