До питання захисту права на державну службу в адміністративному судочинстві - Фролова, Євгенія Ігорівна; Фролова, Є. І.; Frolova, Yevheniia I. (Одеса : Фенікс, 2026)
Право на державну службу є складовою системи публічно-службових прав громадян та гарантує участь громадян в управлінні державними справами, зокрема через зайняття посад у державних органах. Сучасна судова практика засвідчує наявність низки проблем, пов’язаних із формалізацією конкурсних процедур, недостатньою мотивацією рішень суб’єктів владних повноважень та ризиками зловживання дискреційними повноваженнями. У зв’язку з цим, актуальним є вдосконалення адміністративно-правового механізму захисту права на державну службу, зокрема шляхом чіткого розмежування дискреції та свавілля, підвищення стандартів обґрунтованості управлінських рішень, а також розширення меж судового контролю відповідно до принципу верховенства права.
Фролова Є. І. До питання захисту права на державну службу в адміністративному судочинстві. Соціально-політична та правова система України в цифрову епоху: сучасні виклики : матеріали Міжнар. наук.-практ. конф. (м. Одеса, 22 квітня 2026 р.). Одеса : Фенікс, 2026. Т. 1. С. 60-62. DOI: https://doi.org/10.32837/11300.32969
Keywords: державна служба; право на державну службу; дискреційні повноваження; конкурсна комісія; адміністративне судочинство; публічно-правовий спір; судовий контроль; адміністративний суд; civil service; right to civil service; discretionary powers; selection commission; administrative justice; public law dispute; judicial review; administrative court