Правила про ускладнення (істотну зміну обставин): порівняльний аналіз положень DCFR, UNIDROIT та цивільного законодавства і судової практики України - Суха, Юлія Сергіївна; Сухая, Юлия Сергеевна; Sukha, Yulia S. (My University, 2016)
Стаття присвячена дослідженню положень про істотну зміну обставин як підставу для зміни або припинення зобов’язання (правила про ускладнення). Порівняльний аналіз правила про ускладнення здійснюється на підставі положень двох європейських документів – «Принципів, визначень та модельних правил DCFR» та «Принципів UNIDROIT 2010», а також норм чинного Цивільного кодексу України та узагальнення судової практики щодо застосування цих норм. На підставі здійсненого аналізу пропонуються відповідні висновки.

Статья посвящена исследованию положений о существенном изменении обстоятельств как основания для изменения или прекращения обязательства (правила об осложнениях). Сравнительный анализ правила об осложнениях осуществляется на основании положений двух европейских документов – «Принципов, определений и модельных правил DCFR» и «Принципов UNIDROIT 2010», а также норм действующего Гражданского кодекса Украины и обобщения судебной практики по применению этих норм. На основании проведенного анализа предлагаются соответствующие выводы.

The article is devoted to research provisions on substantial change of circumstances as grounds to modify or terminate the obligation (rules about the complications). A comparative analysis of rules on hardship is based on the provisions of the two European documents: the «Principles, definitions and model rules DCFR» and «UNIDROIT Principles 2010», and also norms of the current Civil code of Ukraine and generalization of judicial practice on the application of these norms. On the basis of the analysis relevant insights are offered.
Суха Ю. С. Правила про ускладнення (істотну зміну обставин): порівняльний аналіз положень DCFR, UNIDROIT та цивільного законодавства і судової практики України / Ю. С. Суха // Часопис цивілістики. – 2016. – Вип. 21. – С. 82-87.
Keywords: істотна зміна обставин; ускладнення; зміна договору; розірвання договору; DCFR; UNIDROIT; существенное изменение обстоятельств; осложнения; изменение договора; расторжение договора; DCFR; UNIDROIT; a substantial change of circumstances; hardship; change of contract; termination of the contract; DCFR; UNIDROIT