Особливості затримання уповноваженою службовою особою відповідно до КПК України - Торбас, Олександр; Torbas, Oleksandr (Одеса : НУ «ОЮА», 2025)
Було проаналізовано правову природу та умови затримання уповноваженою службовою особою відповідно до ст. 208 КПК України, зокрема вимогу первинної кваліфікації діяння та визначення тяжкості злочину. Окрема увага приділена відмінностям між законним затриманням і затриманням повноваженою особою, включаючи роль очевидця та особливості термінології, використаної законодавцем. Розкрито процесуальний статус затриманого, обсяг його прав, а також підходи судової практики щодо участі захисника й оцінки порушень при складанні протоколу затримання. Підкреслено, що хоча протокол затримання є ключовим процесуальним документом, не кожне порушення при його оформленні тягне визнання затримання незаконним, що узгоджується з позицією Верховного Суду. The article analyzes the legal nature and conditions of detention by an authorized official under Article 208 of the Criminal Procedure Code of Ukraine, in particular the requirement of the initial qualification of the act and the determination of the gravity of the offense. Special attention is given to the distinctions between lawful detention and detention by an authorized official, including the role of an eyewitness and the specific terminology employed by the legislator. The procedural status of the detained person, the scope of their rights, as well as approaches in judicial practice regarding the participation of defense counsel and the assessment of violations in drafting the detention protocol are examined. It is emphasized that although the detention protocol constitutes a key procedural document, not every defect in its preparation leads to the detention being declared unlawful, which aligns with the position of the Supreme Court.
Peculiarities of detention by an authorized official according to the CPC of Ukraine
Торбас О. Особливості затримання уповноваженою службовою особою відповідно до КПК України=Peculiarities of detention by an authorized official according to the CPC of Ukraine / О. Торбас // Експертне забезпечення розслідування організованої злочинності: міжнародний досвід та національна практика : зб. матеріалів міжнар. наук.-практ. конф. м. Одеса, 27 листоп. 2025 р.=Expert Support in the Investigation of Organized Crime: International Experience and National Practice : Proceedings of the International Scientific and Practical Conference (Odesa, 27 November 2025) / [орг. комітет: С. Ківалов, М. Аракелян, О. Катарага, Д. Кішко, Д. Колодін, А. Колодіна, Л. Аркуша та ін.]; Нац. ун-т Одеськ. юрид. акад. кафедра криміналістики, суд. експертиз та поліграф.; Нац. центр суд. експерт. при Міністер. юстиц. Респуб. Молдова; Одеськ. Наук.-дослідн. ін-т суд. експер. Міністер. юстиції України. - Одеса : НУ «ОЮА», 2025. - С. 421-424. - Режим доступу: https://doi.org/10.32837/11300.31175
Keywords: кримінальний процес; кримінальне провадження; затримання; уповноважена службова особа; протокол; criminal procedure; criminal proceedings; detention; authorized official; protocol