Неправомірне використання позначень суб’єкта господарювання: зміст і склад делікту - Пекар, Анастасія В.; Пекар, А. В.; Pekar, Anastasiia V. (Одеса : Гельветика, 2020)
Стаття присвячено вирішенню наукової задачі конкретизації змісту та складу делікту у формі неправомірного використання позначень суб’єкта господарювання на підставі аналізу наукової літератури, законодавства та практики його застосування. На підставі проведеного аналізу уточнено зміст неправомірного використання позначень суб’єкта господарювання як недобросовісної конкуренції у формі використання імені, комерційного (фірмового) найменування, торговельної марки (знака для товарів і послуг), рекламних матеріалів, оформлення упаковки товарів і періодичних видань, інших позначень без дозволу (згоди) суб’єкта господарювання, який раніше почав використовувати їх або схожі на них позначення у господарській діяльності. Такі дії призводять до змішування діяльності порушника та потерпілого суб’єкта господарювання; порушують права та законні інтереси як суб’єктів господарювання-конкурентів, так і споживачів, торгові та інших чесні звичаї у господарській діяльності. Конкретизовано склад делікту у частині суб’єктів правопорушення, вини та причинно-наслідкового зв’язку між спричиненою шкодою та діянням. До суб’єктного складу делікту віднесено самозайнятих осіб, котрі займаються незалежною професійною діяльністю. Зазначено, що наявність шкоди, причинно-наслідкового зв’язку між шкодою та діянням залежить від обраної суб’єктом форми та способів захисту. За неюрисдикційної форми захисту сам факт правопорушення є підставою для притягнення до відповідальності. У такому разі діє презумпція винуватості порушника та потребують оцінки об’єктивні критерії добропорядності, розумності, справедливості. Такі самі критерії оцінки зазначених елементів складу делікту є доцільними у разі оскарження рішення органів АМКУ про притягнення до відповідальності за ст. 4 Закону України «Про захист від недобросовісної конкуренції» у судовому порядку. Юрисдикційна форма захисту прав споживачів і потерпілого суб’єкта господарювання, самозайнятої особи з метою компенсації завданих деліктом збитків передбачає наявність всіх елементів складу делікту. Тобто склад делікту може бути як матеріальним, так і формальним.

The article deals with the scientific task of specifying the content and components of the delict in the form of unauthorized use of the business entity’s identification based on the analysis of scientific literature, legislation and practice of its application. On the basis of the analysis, the content of the unauthorized use of identification of a business entity as unfair competition in the form of the use of name, commercial (trade name), trade mark (mark for goods and services), advertising materials, design of packing of goods and periodicals, other designations without consent of the business entity which was the first to use them or similar designations in business activity. Such actions lead to a confusion between the offender and the injured party; violate the rights and legitimate interests of both business entities and consumers, trade and other fair business practices. The components of the delict as regards the subjects of the offense, guilt and the causal link between the harm and the act were specified. Self-employed persons engaged in independent professional activity are included in the subjective components of the delict. It is noted that the existence of harm, causal link between the harm and the act depends on the subject’s chosen form and methods of protection. In a non-jurisdictional form of protection, the very fact of the offense is grounds for bringing to justice. In this case, the presumption of guilt of the offender is applied, while the objective criteria of fairness and reasonableness require assessment. The same criteria for assessment of the above elements of the delict are appropriate in case the appeal of the decision of the Antimonopoly Committee of Ukraine (AMCU) to hold them accountable under Art. 4 of the Law of Ukraine “On Protection against Unfair Competition” in court. A jurisdictional form of protection of the rights of consumers and the injured business entity, self-employed person in order to compensate for damage caused by the delict, presupposes the combination of all elements of the delict. That is, the components of the delict can be both material and formal.
Пекар А. В. Неправомірне використання позначень суб’єкта господарювання: зміст і склад делікту / А. В. Пекар // Юридичний вісник. - Одеса : Гельветика - 2020. - № 1. - С. 391-397.
Keywords: Research Subject Categories::LAW/JURISPRUDENCE; delict; unfair competition; unauthorized use of business entity’s identification; trade and other fair business practices; offender; guilt; causal link; склад делікту; недобросовісна конкуренція; неправомірне використання позначень суб’єкта господарювання; торгові та інші чесні звичаї у господарській діяльності; суб’єкт правопорушення; вина; причинно-наслідковий зв’язок