Роль імпліцитної теорії лідерства для побудови іміджу політичного лідера - Лазор, Катерина Петрівна; Лазор, К. П.; Лазор, Екатерина Петровна; Lazor, Kateryna P. (Одеса : «Астропринт», 2020)
Важливу роль у побудові ефективного, конкурентно-спроможного іміджу політичного лідера відіграє його сприйняття населенням особливо під час передвиборчої кампанії. Оскільки на сьогоднішній день у більшості українців спостерігається тенденція до персоніфікації політичних партій та фракцій. При побудові образу політичного лідера іміджмейкерам важливо враховувати імпліцитне сприяння. Адже правильно сформований іміджмейкерами імідж політичного лідера є запорукою перемоги та досягненням певних цілей які ставить перед собою політичний лідер. У роботі автор зосереджує увагу на психологічних основах імпліцитної теорії лідерства для адекватної побудови іміджу політичного лідера. Оскільки, імпліцитна теорія, незалежно від ступеню її істинності, дозволяє здійснювати категоризацію явищ дійсності і впливає на поведінку та дії людини. Мета дослідження — проаналізувати існуючі імпліцитні теорії лідерства та визначити їх роль при формуванні іміджу політичного лідера. Методи дослідження: бібліографічний: аналіз, систематизація, теоретичних даних та літературних джерел, історичний: дослідження виникнення, формування та розвитку імпліцитних теорій лідерства та поняття імідж політичного лідера. Проаналізовано наукові надбання щодо становлення імпліцитних теорій і теорій установок особистості. Вказано на різноманіття підходів до імпліцитних теорій із позицій психологічної, соціальної та політичної теорії. Роз’яснено вплив установок на сприйняття і побудови образів політичних лідерів серед населення. Відокремлено структурні компоненти іміджу політичного лідера: соціально-демографічні характеристики політика; ідеологічна складова; очікування цільової аудиторії. Розглянуто їх взаємозв’язок із імпліцитними уявленнями особистості. Підкреслено, що імідж політичного лідера повинен будуватись з урахуванням всіх трьох складових, і відповідати актуальним в період висування лідера потребам й образам суспільства. Все вищезазначене дозволяє розглядати «імпліцитну теорію» особистості в якості когнітивного механізму висування політичного лідера, що доповнює дію аналогічного по функції поведінкового механізму — психологічного обміну та формування установок.

Важную роль в построении эффективного, конкурентно-способного имиджа политического лидера играет его восприятия населением особенно во время предвыборной кампании. Поскольку на сегодняшний день у большинства украинцев наблюдается тенденция к персонификации политических партий и фракций. При построении образа политического лидера имиджмейкерам важно учитывать имплицитное восприятие образов. Ведь правильно сформированный имиджмейкерами имидж политического лидера является залогом победы и достижением определенных целей, которые ставит перед собой политический лидер. В работе, автор сосредоточил свое внимание, на психологических основах имплицитной теории лидерства, с целью построения адекватного имиджа политического лидера. Поскольку, имплицитная теория, независимо от степени ее истинности, позволяет осуществлять категоризацию явлений действительности и влияет на поведение и действия человека. Цель исследования — проанализировать существующие имплицитные теории лидерства и определить их роль при формировании имиджа политического лидера. Методы исследования: библиографический: анализ, систематизация, теоретических данных и литературных источников, исторический: исследование возникновения, формирования и развития имплицитных теорий лидерства и понятия имидж политического лидера. Автором проанализированы научные концепции и этапы становления имплицитных теорий и теорий установок личности. Подчеркнуто многообразие существующих подходов к имплицитной теории как с позиций психологической, социальной так и политической концепции. Разъяснено влияние установок на восприятие и построения образов политических лидеров среди населения. Выделены структурные компоненты имиджа политического лидера: социально-демографические характеристики политика; идеологическая составляющая; ожидания целевой аудитории. Рассмотрена их взаимосвязь с имплицитными представлениями личности. Подчеркнуто, что имидж политического лидера должен строиться с учетом всех трех составляющих, и отвечать актуальным в период выдвижения лидера потребностям и образам общества. Все вышеперечисленное позволяет рассматривать «имплицитную теорию» личности в качестве когнитивного механизма выдвижения политического лидера, и дополняет действие аналогичного по функции поведенческого механизма — психологического обмена и формирования установок.

An important role in building an effective, competitive image of a political leader is played by his perception by the population, especially during the election campaign. From today on, most Ukrainians have a tendency to personify political parties and factions with their political leader. When building the image of a political leader, it is important for image makers to take into account the implicit perception of images. After all, the image of a political leader, correctly formed by image makers, is a guarantee of victory and the achievement of certain goals set by a political leader. In this work, the author focused his attention on the psychological foundations of the implicit theory of leadership, in order to build an adequate image of a political leader. Since the implicit theory, regardless of its degree of truth, allows for the categorization of the phenomena of reality and affects the behavior and actions of a person. The purpose of the study is to analyze the existing implicit theories of leadership and determine their role in shaping the image of a political leader. Research methods: bibliographic: analysis, systematization, theoretical data and literary sources, historical: study of the emergence, formation and development of implicit theories of leadership and the concept of the image of a political leader. The author analyzes scientific concepts and stages of the formation of implicit theories and theories of personality attitudes. The diversity of existing approaches to the implicit theory is emphasized both from the standpoint of psychological, social and political concepts. The influence of attitudes on the perception and construction of images of political leaders among the population is explained. The structural components of the image of a political leader are highlighted: socio-demographic characteristics of a politician; ideological component; expectations of the target audience. Their relationship with the implicit representations of the personality is considered. It was emphasized that the image of a political leader should be built taking into account all three components, and meet the needs and images of society that are relevant during the period of the leader’s nomination. All of the above allows us to consider the «implicit theory» of personality as a cognitive mechanism for the promotion of a political leader, and complements the action of a behavioral mechanism similar in function — psychological exchange and attitudes formation.
Лазор К. П. Роль імпліцитної теорії лідерства для побудови іміджу політичного лідера / К. П. Лазор // Науковий журнал "Психологія та соціальна робота". - Вип. 2 (52). - Одеса : «Астропринт», 2020. - С. 95-109.
Keywords: імпліцитна теорія лідерства; імідж; політичний лідер; іміджмейкер; установки; професійні установки; образ політичного лідера; имплицитная теория лидерства; имидж; политический лидер; имиджмейкер; установки; профессиональные установки; образ политического лидера; implicit theory of leadership; image; political leader; image maker; attitudes; professional attitudes; the image of a political leader; Research Subject Categories::SOCIAL SCIENCES::Social sciences::Political science