Регуляторна архітектура кібербезпеки Європейського Союзу: трансформація нормативної бази та виклики імплементації - Кухаренко, Сергій Вікторович; Кухаренко, С. В.; Kukharenko, Serhii V. (Одеса : Фенікс, 2026)
За результатами аналізу можна сформулювати такі висновки: 1. Європейський Союз сформував комплексну багаторівневу систему регулювання кібербезпеки, яка охоплює як організаційні, так і продуктові аспекти, проте її ефективність критично залежить від якості її імплементації на національному рівні. 2. Регуляторна фрагментація залишається ключовим викликом, що впливає на однаковість застосування норм та створює додаткове навантаження на суб’єктів транскордонних організацій. 3. Перетин між новими технологіями (ШІ, квантові обчислення) та чинним кіберзаконодавством залишається частково нормативно невизначеним. 4. ENISA набуває дедалі більшого стратегічного значення, однак її ефективність обмежена нестачею ресурсів, повільним процесом сертифікації та суперечками навколо вимог технологічного суверенітету. Подальший розвиток нормативної бази має бути спрямований на: уніфікацію вимог; врахування нових технологічних ризиків; підвищення ефективності координаційних механізмів
Кухаренко С. В. Регуляторна архітектура кібербезпеки Європейського Союзу: трансформація нормативної бази та виклики імплементації. Соціально-політична та правова система України в цифрову епоху: сучасні виклики : матеріали Міжнар. наук.-практ. конф. (м. Одеса, 22 квіт. 2026 р.) : у 2-х т. / заг. ред. С. Ківалова ; НУ «Одес. юрид. академія». Одеса : Фенікс, 2026. Т. 2. С. 510-515. URL: https://doi.org/10.32837/11300.33291
Keywords: кібербезпека ЄС; NIS2; Cyber Resilience Act; ENISA; кіберстійкість; управління кібербезпекою; організаційне забезпечення; імплементація; регуляторна фрагментація; EU cybersecurity; cyber resilience; cybersecurity management; organizational support; implementation; regulatory fragmentation