Сецесія Каталонії як невдала спроба дезінтеграції Іспанії - Вітман, Костянтин Миколайович; Вітман, К. М.; Витман, Константин Николаевич; Vitman, Kostiantyn M. (Одеса: Фенікс, 2017)
В статті досліджуються передісторія, основі причини, хід відокремлення Каталонії від Іспанії в загальному контексті дезінтеграційних тенденцій в європейському просторі. Особлива увага приділяється міжнародноправовим, правовим та політичним механізмам, застосування яких обома сторонами супроводжувало спробу виходу регіону зі складу Іспанії. В ході аналізу запропоновано авторське бачення головних причин невдалої сецесії Каталонії, які полягають в 1) несформованості каталонської нації; 2) відсутності міжнародної підтримки Каталонії; 3) політиці стримування Євросоюзом дезінтеграційних тенденцій всередині країн-членів; 4) демократичному політичному режимі Іспанії, що не передбачає утисків етнокультурних, мовних прав етноспільнот.

В статье исследуются предыстория, основе причины, ход отделения Каталонии от Испании в общем контексте дезинтеграционных тенденций в европейском пространстве. Особое внимание уделяется международноправовым, правовым и политическим механизмам, применение которых обеими сторонами сопровождало попытку выхода региона из состава Испании. В ходе анализа предложено авторское видение главных причин неудачной сецессии Каталонии, которые заключаются в 1) несформированности каталонской нации; 2) отсутствии международной поддержки Каталонии; 3) политике сдерживания Евросоюзом дезинтеграционных тенденций внутри стран-членов 4) демократическом политическом режиме Испании, не предусматривающем притеснений этнокультурных, языковых прав этнособществ.

The background, mean reasons, the course of the separation of Catalonia from Spain in the general context of the disintegration tendencies in the European space are studied. The closest attention is paid to international legal, legal and political mechanisms, used by both sides during the attempt of the withdrawal of the region from Spain. In the course of the analysis, an author’s vision of the main causes of Catalonia’s unsuccessful secession was proposed: 1) the unformed Catalan nation; 2) the absence of international support for Catalonia; 3) the policy of deterring the European Union’s disintegration tendencies within member countries 4) democratic political regime of Spain, which does not oppress ethnocultural linguistic rights of ethno-entities.
Вітман К. М. Сецесія Каталонії як невдала спроба дезінтеграції Іспанії / К. М. Вітман // Актуальні проблеми політики : зб. наук. пр. / редкол.: С. В. Ківалов (голов. редкол.), Л. І. Кормич (голов. ред.), А. В. Полухіна (відп. ред.) [та ін.] ; НУ «ОЮА», Південноукр. центр гендер. проблем. – Одеса : Фенікс, 2017. – Вип. 60. – С. 95-105.
Keywords: Каталонія; дезінтеграція; Іспанія; Каталония; дезинтеграция; Испания; Catalonia; disintegration; Spain; Research Subject Categories::LAW/JURISPRUDENCE::Other law::International law