Системний аналіз та оцінка ризиків вразливості IoT-пристроїв - Гура, Володимир Ігорович; Гура, В. І.; Hura, Volodymyr I.; Мурзін, Олександр Володимирович; Мурзін, О. В.; Murzin, Oleksandr V. (Одеса : Нац. ун-т. «Одес. юрид. акад.», 2025)
У дослідженні розглянуто актуальні проблеми кібербезпеки IoT-пристроїв у «розумному домі» на основі аналізу даних за 2023–2025 роки. Автори систематизують основні вразливості різних типів пристроїв (камери, колонки, розетки, роботи-пилососи, іграшки тощо), зокрема слабкі паролі за замовчуванням, відсутність шифрування, неоновлюване програмне забезпечення та залежність від хмарних сервісів. Запропоновано простий 15-хвилинний чек-лист для користувачів без технічної підготовки, який включаєоновлення прошивок, зміну паролів, перевірку локальної роботи, сканування мережі за допомогою застосунків (наприклад, Fing) та фізичний захист камер/мікрофонів. Експериментальна перевірка на 25 реальних пристроях показала зниження середнього балу вразливостей за CVSS v4.0 з 8,7 (критичний) до 1,8 та зменшення очікуваних втрат на 94%. Чек-лист відповідає більшості рекомендацій OWASP IoT Top 10 2024 та може застосовуватися кожні три місяці. This research addresses current cybersecurity issues of IoT devices in the "smart home"; based on data analysis for 2023–2025. The authors systematize the main vulnerabilities of various device types (cameras, speakers, smart plugs, vacuum cleaners, toys, etc.), including default weak passwords, lack of encryption, unupdated firmware, and dependence on cloud services. A simple 15-minute checklist for non-technical users is proposed, including firmware updates, password changes, local operation testing, network scanning using mobile apps (e.g., Fing), and physical protection of cameras/microphones. Experimental testing on 25 real devices demonstrated a reduction in the average CVSS v4.0 vulnerability score from 8.7 (critical) to 1.8 and a 94% decrease in expected annual losses. The checklist complies with most OWASP IoT Top 10 2024 recommendations and can be applied every three months.
Гура В., Мурзін О. Системний аналіз та оцінка ризиків вразливості IoT-пристроїв. Кібербезпека в сучасному світі: актуальні виклики : матеріали VI Міжнар. наук.-практич. конф. (м. Одеса, 28 листопада 2025 р.). Одеса, 2025. С. 84-90. URL: https://doi.org/10.32837/11300.32581
Keywords: IoT-пристрої; вразливості безпеки; розумний дім; оцінка ризиків; IoT devices; security vulnerabilities; smart home; risk assessment