Academic plagiarism in medical research - Ульянов, Вадим Олексійович; Ульянов, В. О.; Ульянов, Вадим Алексеевич; Ulianov, Vadym O.; Ульянова, Галина Олексіївна; Ульянова, Г. О.; Ульянова, Галина Алексеевна; Ulianova, Halyna O. (Poltava state medical university, 2017)
The author investigates general approaches to determination of the notion of plagiarism. As a result of plagiarism, not only spend time and money erroneous research also contributes to mistrust of medical research, may even lead to patients receiving harmful treatments. Also academic plagiarism is a serious violation of intellectual property rights, as a result of which property and non-property damage is caused. A significant difference between the scientific and legislative definition of plagiarism is the recognition of misappropriation of the idea. Under the law, the idea is not protected as an object of copyright. Therefore academic plagiarism is attribution of authorship to a scientific work, a scientific discovery. The idea is also the result of intellectual activity. Therefore, it is important to find mechanisms to protect it from misuse. Academic plagiarism is a systemic problem and it must be solved in a complex way.

У статті досліджуються доктринальні і законодавчий підходи до визначення категорії «плагіат». В результаті плагіату не тільки витрачаються фінансові та часові ресурси на неналежні дослідження, також підвищується недовіра до медичних досліджень, у тому числі виникає можливість застосування до пацієнтів неефективних методів лікування. Академічний плагіат є серйозним порушенням прав інтелектуальної власності, в результаті якого може бути завдано майнову та немайнову шкоду правоволодільцям. Істотною відмінністю між науковим і законодавчим підходом до визначення категорії «плагіат» є визнання плагіатом привласнення авторства на ідею. Відповідно до закону ідея не захищається як об'єкт авторського права. Тому академічний плагіат – це привласнення авторства на наукову роботу, наукове відкриття. Разом з тим ідея також є результатом інтелектуальної діяльності. Тому важливо знайти механізми її захисту від неправомірного використання. Академічний плагіат – системна проблема, тому результативним може бути тільки комплексний підхід до її вирішення.
Ulianov V. O. Academic plagiarism in medical research / V. O. Ulianov, H. O. Ulianova // World of Medicine and Biology. - № 4(62). - Poltava state medical university, 2017. - Р. 219-224.
Keywords: plagiarism in medical research; misappropriation of authorship; academic plagiarism; idea; publication of the work; плагіат в медичних дослідженнях; незаконне привласнення авторства; академічний плагіат; ідея; опублікування твору; Research Subject Categories::LAW/JURISPRUDENCE::Private law::Intellectual property law; Research Subject Categories::MEDICINE::Social medicine::Public health medicine research areas