Інституційний вимір запобігання корупції в Україні: роль масмедіа та громадянського суспільства - Походєєва, Віолета Євгенівна; Походєєва, В. Є.; Pokhodieieva, Violeta Ye. (Одеса, 2021)
У статті розглядається роль інститутів громадянського суспільства та масмедіа як провідних інститутів у запобіганні корупції в Україні. У роботі обґрунтовано актуальність участі масмедіа та громадянського суспільства у протидії корупції у державі, досліджено їх вплив на діяльність органів державної влади, їх провідну роль як одних із найбільш ефективних провідників антикорупційного дискурсу у суспільство. Проведено аналіз останніх досліджень і публікацій у цій сфері, також визначено проблеми та складнощі у роботі масмедіа та громадянського суспільства, у процесі запобігання корупції. Досліджено, що для ефективної діяльності масмедіа та громадянського суспільства необхідна підтримка з боку інститутів державної влади задля пришвидшення подолання корупційних проявів. Зазначено мету та завдання для ефективної участі громадянського суспільства та масмедіа у формуванні та реалізації державної антикорупційної політики в Україні. Підкреслено необхідність підтримки з боку держави щодо реалізації ефективних заходів для забезпечення реальної діяльності громадських організацій і масмедіа без, перешкоджання їх роботі. Роль громадянського суспільства та масмедіа у запобіганні корупції – значна, вони не лише виконують функцію інформування суспільства про прояви корупційних порушень, але і формують правильну антикорупційну свідомості, сприяють становленню нетерпимості до корупційних вчинків і неприйняття будь-яких форм корупційних проявів. Масштабне включення масмедіа та громадянського суспільства у механізми запобігання корупції є дієвим засобом створення у суспільстві об’єктивної думки про проблему корупції у державі й ефективним засобом протидії цьому деструктивному явищу. Найкращим варіантом взаємної співпраці масмедіа, державних органів і громадянського суспільства буде партнерство.

The article examines the role of civil society institutions and the media as leading institutions in preventing corruption in Ukraine. The relevance of the participation of mass media and civil society in combating corruption in the state is substantiated in the work, their influence on the activity of public authorities, and their leading role as one of the most effective leaders of anti-corruption discourse in society is investigated. An analysis of recent research and publications in this area has been identified, as well as problems and difficulties in the work of the media and civil society in the process of preventing corruption. It is investigated that for the effective activity of the mass media and civil society, the support of the institutions of state power is necessary in order to accelerate the overcoming of corruption. The purpose and tasks for effective participation of civil society and mass media in the formation and implementation of state anti-corruption policy in Ukraine are indicated. The need for state support for the implementation of effective measures to ensure the real activities of public organizations and the media without hindering their work was emphasized. The role of civil society and the media in preventing corruption is significant, they not only serve to inform the public about the manifestations of corruption, but also form a proper anti-corruption consciousness, contribute to intolerance of corruption and rejection of any form of corruption. The large-scale involvement of the mass media and civil society in the mechanisms for preventing corruption is an effective means of creating an objective opinion in society about the problem of corruption in the state and an effective means of counteracting this destructive phenomenon. The best option for mutual cooperation between the media, government agencies and civil society will be partnership.
Походєєва В. Є. Інституційний вимір запобігання корупції в Україні: роль масмедіа та громадянського суспільства / В. Є. Походєєва // Актуальні проблеми філософії та соціології : Науково-практичний журнал / Голов. ред. С. Г. Секундант, відпов. ред. Д. В. Яковлев ; Міністерство освіти і науки України ; Національний університет "Одеська юридична академія". - Одеса, 2021. - Вип. 33. - С. 107-110. https://doi.org/10.32837/apfs.v0i33.1044
Keywords: масмедіа; громадянське суспільство; корупція; запобігання корупції; дискурс; держава; mass media; civil society; corruption; prevention of corruption; discourse; Research Subject Categories::LAW/JURISPRUDENCE; Research Subject Categories::SOCIAL SCIENCES; Research Subject Categories::SOCIAL SCIENCES::Other social sciences::Media and communication studies