Форми впливу на політичний конфлікт: теоретичний аналіз - Завгородня, Юлія Володимирівна; Завгородня, Ю. В.; Завгородняя, Юлия Владимировна; Zavhorodnia, Yuliia V. (Одеса : Видавничий дім «Гельветика», 2020)
У статті розглянуто трактування та використання наукової термінології впливу на політичний конфлікт на різних етапах його розвитку. Проведено порівняльний аналіз суміжних понять, визначено подібні та відмінні особливості в розрізі сучасної конфліктної активності в політичних процесах. У розвитку наукових досліджень формуються загальновизначені уявлення про можливі механізми впливу на розвиток та завершення політичного конфлікту, досить часто виникає підміна понять щодо подій конфлікту, який перебуває в активній фазі, а тому виникає необхідність у деталізації форм впливу на політичний конфлікт, їх теоретична та практична значимість у сучасному прояві. Здавалось, усі ці види впливу мають ключову мету, а саме обмеження ескалації конфліктної протидії та зменшення агресії сторін політичного конфлікту один до одного, однак під час формування стратегії політичного впливу їх бачення кінцевої точки конфлікту під час впливу досить часто різноспрямовані, а тому реалізувати їх та приборкати в такому разі ще важче. Подолання конфліктної активності сторін можна прирівняти до мистецтва дипломатії, коли невдачі в розв’язанні протиборства пояснюються складністю та латентністю політичних атак сторін, неможливістю вплинути та ситуацію, але досить рідко сторони визнають свої дії нетактовними. Подолання конфліктних атак є найвагомішим показником бажання сторін до примирення, однак інколи це лише затягування конфлікту на більш тривалий час. Тому усі механізми впливу досить важливі залежно від ситуації та типу політичного конфлікту. А ефективне використання механізмів впливу на політичний конфлікт мінімізує негативні наслідки та допомагає розвивати політичну систему з урахуванням сучасних суспільних потреб. Доцільність та актуальність можливого впливу на суб’єктів протиборства чи конфлікт загалом є запорукою партнерства в майбутньому. Сучасний світ розширює масштаби впливу конфліктних політичних рішень та потребує детального аналізу.

В статье рассмотрены трактовки и использование научной терминологии влияния на политический конфликт на разных этапах его развития. Проведен сравнительный анализ смежных понятий, определены подобные и отличительные особенности в разрезе современной конфликтной активности в политических процессах. В развитии научных исследований формируются обще определенные представления о возможных механизмах влияния на развитие и завершение политического конфликта, достаточно часто возникает подмена понятий о событиях конфликта, который находится в активной фазе, а поэтому возникает необходимость в детализации форм влияния на политический конфликт, их теоретическая и практическая значимость в современном проявлении. Казалось, все эти виды воздействия имеют ключевую цель, а именно ограничения эскалации конфликтного противодействия и уменьшения агрессии сторон политического конфликта друг к другу, однако при формировании стратегии политического влияния их видение конечной точки конфликта при воздействии достаточно часто разнонаправленные, поэтому реализовать их и обуздать в таком случае еще труднее. Преодоление конфликтной активности сторон можно приравнять к искусству дипломатии, когда неудачи в решении противоборства объясняются сложностью и латентностью политических атак сторон, невозможностью повлиять на ситуацию, но достаточно редко стороны признают свои действия бестактными. Преодоление конфликтных атак является весомым показателем желания сторон к примирению, однако иногда это только затягивание конфликта на более длительное время. Поэтому все механизмы влияния достаточно важные зависимости от ситуации и типа политического конфликта. А эффективное использование механизмов влияния на политический конфликт минимизирует негативные последствия и помогает развивать политическую систему с учетом современных общественных потребностей. Целесообразность и актуальность возможного воздействия на субъектов противоборства или конфликт в целом является залогом партнерства в будущем. Современный мир расширяет масштабы влияния конфликтных политических решений и требует детального анализа.

The article discusses the interpretation and use of scientific terminology of influence on political conflict at different stages of its development. A comparative analysis of adjacent solutions is carried out, similar and different features in the context of modern conflict activity in political processes are identified. In the development of scientific research, generally defined ideas about the possible mechanisms of influencing the development and completion of political conflict are formed. practical significance in modern manifestation. It seems that all these types of influence have a key goal, namely to limit the escalation of conflict and reduce the aggression of the parties to the political conflict, but when forming a strategy of political influence, their visions of the end point of conflict are often divergent. in this case even more difficult. Overcoming the conflicting activity of the parties can be equated to the art of diplomacy, when failures in resolving the confrontation are explained by the complexity and latency of political attacks of the parties, the inability to influence the situation, but rarely do the parties recognize their actions tactless. Overcoming conflict attacks is the most important indicator of the parties’ desire for reconciliation, but sometimes it is only prolonging the conflict for a longer period of time. Therefore, all mechanisms of influence are quite important depending on the situation and the type of political conflict. And the effective use of mechanisms to influence political conflict minimizes the negative consequences and helps to develop the political system taking into account modern social needs.The appropriateness and relevance of the possible impact on the parties to the conflict or the conflict in general is the key to a future partnership. The modern world is expanding the scope of the impact of conflicting policy decisions and needs detailed analysis.
Завгородня Ю. В. Форми впливу на політичний конфлікт: теоретичний аналіз / Ю. В. Завгородня // Актуальні проблеми політики : зб. наук. пр. / редкол.: С. В. Ківалов (голов. редкол.), Л. І. Кормич (голов. ред.), І. М. Милосердна (відп. ред.) [та ін.] ; НУ «ОЮА», Південноукр. центр гендер. проблем. – Одеса : Видавничий дім «Гельветика», 2020. – Вип. 65. – С. 12-17.
Keywords: політичний конфлікт; регулювання; врегулювання; придушення; завершення; политический конфликт; регулирование; урегулирование; подавление; завершение; political conflict; regulation; settlement; suppression; completion; Research Subject Categories::SOCIAL SCIENCES::Social sciences::Political science