Ризики для морської галузі та продовольча безпека уразливих економік: правові засоби зменшення впливу - Аверочкіна, Тетяна Володимирівна; Аверочкіна, Т. В.; Averochkina, Tetiana V.; Averochkina, Tetyana V. (Одеса : Фенікс, 2026)
Сучасна морська галузь стикається з комплексом викликів, які упродовж тривалого часу розглядалися переважно в історичному або теоретичному аспектах. Так, малі острівні держави та інші уразливі економіки стикаються з поєднанням структурних логістичних, економічних та регуляторних ризиків, які посилюють їхню залежність від стабільності морських транспортних систем. У цих умовах порушення функціонування морських логістичних ланцюгів може безпосередньо впливати на доступність продовольства та соціально-економічну стабільність таких держав. Це зумовлює необхідність подальшого розвитку міжнародно-правових механізмів забезпечення безпеки мореплавства, стійкості морських транспортних сполучень та справедливого впровадження глобальних екологічних стандартів у судноплавстві. Формування комплексної системи правових інструментів підтримки стабільності морських перевезень має розглядатися як важливий елемент зміцнення глобальної продовольчої безпеки.
Аверочкіна Т. В. Ризики для морської галузі та продовольча безпека уразливих економік: правові засоби зменшення впливу. Соціально-політична та правова система України в цифрову епоху: сучасні виклики : матеріали Міжнар. наук.-практ. конф. (м. Одеса, 22 квітня 2026 р.) : у 2-х т. / за заг. ред. С. Ківалова ; НУ «Одес. юрид. академія». Одеса : Фенікс, 2026. Т. 1. С.282-285. URL: https://doi.org/10.32837/11300.33084
Keywords: морські перевезення; судноплавство; продовольча безпека; малі острівні держави; держави; що розвиваються; морська діяльність; портова діяльність; морський транспорт; maritime transportation; shipping; food security; small island states; developing countries; maritime activities; port activities; maritime transport