Роль громадського здоров’я у протидії неінфекційним захворюванням - Борисюк, Ірина Юріївна; Заградська, Олена Леонідівна; Кукушкін, Віталій Наумович; Гнiдой, Iгор Михайлович (Vancouver, Canada, 2025)
У статті досліджено роль системи громадського здоров’я у профілактиці та протидії неінфекційним захворюванням (НІЗ), які є провідною причиною смертності та інвалідності у XXI столітті. Розглянуто основні фактори ризику НІЗ, зокрема поведінкові, соціально-економічні та екологічні чинники, що сприяють їх розвитку. Проаналізовано сучасні підходи громадського здоров’я, включаючи епідеміологічний нагляд, скринінгові програми, інформаційно-освітні кампанії, політику регулювання середовища та впровадження цифрових технологій. Окремо висвітлено значення міжсекторальної співпраці та підтримки вразливих груп населення. Показано, що комплексний підхід громадського здоров’я дозволяє ефективно зменшувати ризик розвитку НІЗ, підвищувати якість життя населення та знижувати навантаження на систему охорони здоров’я.
Роль громадського здоров’я у протидії неінфекційним захворюванням / І. Ю. Борисюк, О. Л. Заградська, В. Н. Кукушкін, І. М. Гнідой // Innovations of modern science and education. Proceedings of the 2nd International scientific and practical conference. (October 29-31). - Perfect Publishing. - Vancouver, Canada. - 2025. - P. 180-193. - Режим доступу: https://hdl.handle.net/11300/31382
Keywords: громадське здоров’я; неінфекційні захворювання; профілактика; фактори ризику; скринінг; здоровий спосіб життя; міжсекторальна співпраця; цифрові технології; освіта; політика охорони здоров’я; Україна