Особливості міжнародно-правового захисту прав осіб, що страждають психічними розладами - Льоля , Д. С.; Лёля, Д. С.; Lola, D. S. (Одеса : Фенікс, 2012)
Автор статті робить висновок, що в світі встановлено суттєві гарантії захисту прав осіб, що страждають психічними розладами. Але основні проблеми полягають у приведенні норм певного національного законодавства до відповідних загальновизнаних принципів для забезпечення ефективного правового захисту даної категорії осіб. Проте надмірна увага не додає таким особам почуття захищеності, а, навпаки, виокремлює їх з суспільства, роблячи «не такими, як усі». У ряді міжнародних актів сказано, що кожна людина, яка страждає на психічні розлади, має право, наскільки це можливо, жити і працювати в суспільстві. Тому не потрібно виділяти таких людей в певну особливу категорію, а дати їм відчути себе потрібними. Ось, що на мою думку, по винні пропагувати міжнародні стандарти щодо захисту прав осіб з психічними розладами.
Льоля Д. С. Особливості міжнародно-правового захисту прав осіб, що страждають психічними розладами / Д. С. Льоля // Міжнародні читання з міжнародного права пам’яті професора П.Є. Казанського : матер. третьої міжнар. наук. конф. (м. Одеса, 2–3 листопада 2012 р.) / відп. за випуск М. І. Пашковський ; НУ «ОЮА». – Одеса : Фенікс, 2012. – С. 253-256.
Keywords: захист прав осіб, що страждають психічними розладами; защита прав людей, что страдают психическими расстройствами; protection of the rights of people that are suffering from mental disorders; міжнародні стандарти щодо захисту прав осіб з психічними розладами; международные стандарты по защите прав людей с психическими расстройствами; international standards for the protection of the rights of people with mental disorders