Розділ 6. Електронні докази у цивільному процесі: стандарти ЄС та особливості національного судочинства - Московчук, Дмитро Олександрович; Московчук, Д. О. (Одеса : Фенікс, 2026)
У даному розділі монографії досліджено правову природу електронних доказів у цивільному процесі та особливості їх використання в умовах цифровізації судочинства. Особливу увагу приділено аналізу нормативного регулювання електронних доказів у праві Європейського Союзу. Розглянуто сутність електронних доказів як цифрових даних, що можуть включати електронні листи, повідомлення, аудіовізуальні матеріали та інші електронні документи. Проаналізовано механізми отримання електронних доказів, включаючи можливість безпосереднього звернення судових органів до постачальників електронних послуг. Значну увагу приділено принципам допустимості, достовірності, автентичності та цілісності електронних доказів у цивільному судочинстві. Досліджено особливості правового регулювання електронних доказів у Франції, Німеччині та Італії, а також роль електронного підпису у підтвердженні їх доказової сили. Визначено, що законодавство цих держав ґрунтується на принципі функціональної еквівалентності електронних і традиційних письмових доказів. Окремо проаналізовано питання тягаря доказування, оцінки електронних доказів судом та участі сторін у процесі їх подання. Обґрунтовано необхідність гармонізації національного законодавства з європейськими стандартами у сфері використання електронних доказів.
Московчук Д. О. Розділ 6. Електронні докази у цивільному процесі: стандарти ЄС та особливості національного судочинства. Адаптація цивільного процесуального права до європейських стандартів : кол. монографія / за ред. Н. Ю. Голубєвої. Одеса : Фенікс ; Національний університет "Одеська юридична академія", 2026. С. 202-226. URL: https://doi.org/10.32837/11300.33689
Keywords: суд; докази; доказування; інформаційні технології; елек- тронні докази; електронний документ; електронне судочинство; законодавство ЄС; court; evidence; proving; information technology; electronic evidence; electronic document; electronic justice; EU legislation