Інструменти забезпечення безпеки та анонімізації користувачів у цифровому просторі : кваліфікаційна (бакалаврська) робота - Жмуд, Сергій Анатолійович (Одеса : НУ «ОЮА», 2025)
Кваліфікаційна робота на тему «Інструменти забезпечення безпеки та анонімізації користувачів у цифровому просторі» для здобуття першого (бакалаврського) рівня вищої освіти за спеціальністю 125 Кібербезпека та захист інформації, освітньою програмою: Кібербезпека, містить 1 рисунок, 5 таблиць, 25 літературних джерел за переліком посилань. Робота виконана на 52 сторінках загального тексту і 44 сторінках основного тексту. У сучасному світі, де технології розвиваються неймовірними темпами, питання захисту інформації стає ключовим для функціонування як бізнесу, так і особистих даних. У даній роботі розглядаються різноманітні засоби забезпечення безпеки, що дозволяють ефективно захищати дані і зберігати анонімність користувачів у цифровому середовищі. Основну увагу приділено аналізу таких методів, як VPN, проксі-сервери, а також анонімні мережі (Tor, I2P, Freenet), поряд із сучасними підходами до управління обліковими даними за допомогою менеджерів паролів і систем двофакторної автентифікації. Методологія дослідження ґрунтується на глибокому аналізі сучасної наукової літератури, проведенні експериментальних досліджень та порівняльному аналізі ефективності різних технологічних рішень. Практична частина роботи містить досвід застосування зазначених інструментів у реальних умовах, що дозволяє виявити переваги комплексного підходу до кібербезпеки. Детальний аналіз допомагає зрозуміти, як інтеграція різних методів захисту сприяє мінімізації ризиків несанкціонованого доступу та витоків даних. Отримані результати дозволяють окреслити перспективні напрямки покращення систем захисту інформації, а також формулюють практичні рекомендації для фахівців, які прагнуть підвищити рівень кібербезпеки своїх інформаційних систем. Завдяки чого робота може бути використана як методичний орієнтир для впровадження сучасних засобів захисту у цифровому просторі. Qualification Thesis on the topic “Tools for Ensuring Security and Anonymity of Users in the Digital Space” for obtaining the first (bachelor’s) level of higher education in specialty 125 Cybersecurity and Information Protection, educational program: Cybersecurity, contains 1 figure, 5 tables, 25 literature sources in the reference list. The work is completed on 51 pages of total text and 44 pages of main text. In the modern world, where technologies are developing at an incredible pace, the issue of information protection becomes crucial for the functioning of both business and personal data. This paper examines various security tools that allow for effective data protection and user anonymity in the digital environment. The main focus is on analyzing such methods as VPN, proxy servers, as well as anonymous networks (Tor, I2P, Freenet), along with modern approaches to credential management using password managers and two-factor authentication systems. The research methodology is based on a thorough analysis of current scientific literature, conducting experimental studies, and comparative analysis of the effectiveness of various technological solutions. The practical part of the work includes the experience of applying the mentioned tools in real-world conditions, which makes it possible to identify the advantages of a comprehensive approach to cybersecurity. Detailed analysis helps to understand how the integration of different protection methods contributes to minimizing the risks of unauthorized access and data leaks. The obtained results make it possible to outline promising directions for improving information protection systems, as well as formulate practical recommendations for professionals who seek to enhance the cybersecurity level of their information systems. Thanks to these conclusions, the work can be used as a methodological guide for implementing modern protection tools in the digital space.
Жмуд С. А. Інструменти забезпечення безпеки та анонімізації користувачів у цифровому просторі : кваліфікаційна (бакалаврська) робота / С. А. Жмуд. – Одеса : НУ «ОЮА», 2025. – 51 с.
Keywords: ЗАХИСТ ІНФОРМАЦІЇ; МЕТОДИ ЗАХИСТУ; МЕРЕЖА; МЕРЕЖЕВИЙ ЗАХИСТ; ВІДБИТКИ БРАУЗЕРІВ; INFORMATION PROTECTION; PROTECTION METHODS; NETWORK; NETWORK SECURITY; BROWSER FINGERPRINTS